Сподели в Facebook  

петък, 3 април 2009 г.

Бъдещите майки са по-уязвими при грип

Бременността съвсем не е най-добрият период за боледуване, но рядко ще се срещне жена, която девет месеца е била напълно здрава. Ако ви нападне хрема и гърлото ви заболи, не бързайте да се паникьосвате. Възможно е това да е обикновена простуда. По-лоша е ситуацията, когато сте се обзавели с вирусното заболяване, което се нарича грип. Именно неговите усложнения са най-опасни по време на бременност, защото съществува реална опасност от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Освен това отслабналият от грипа организъм е лесно податлив на бактериални инфекции - пневмококови, хемофилни, стафилококови. Нерядко се наблюдава обостряне на хроничните заболявания като бронхиална астма, хроничен бронхит, сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, нарушения в обмяната на веществата и др. Естествено, лекарят е този, който трябва да назначи и да проведе лечението, затова го посетете и при най-малкото неразположение.

Лечението на грипа при бременни жени има своите особености, защото много от препаратите, предписвани срещу заболяването, са противопоказани за бъдещите майки. ъм тях се отнасят аспиринът, определени медикаменти срещу кашлица, съдосвиващи средства и някои противовирусни препарати. Затова особено внимание при бременните се отделя на народната медицина и хомеопатичните средства. Необходима е и употребата на повече течности, които измиват коварния вирус от организма. Особено добре действат напитки, съдържащи витамин С - горещ чай с лимон и мед, чай от шипки. От температуропонижаващите средства се разрешава парацетамол. Срещу кашлица препаратите трябва специално да се препоръчват при бременни. Състоянието облекчава инхалация с отвара от лайка, невен, салвия, евкалипт и борови връхчета. Антибиотици при грип, естествено, не се назначават.

Всяка бременна жена се безпокои как грипът ще повлияе върху здравето на бебето. За съжаление това никой лекар със сигурност не може да каже. Специалистите са по-единодушни в мнението, че най-голяма е опасността в ранните срокове на бременността - до 12 седмици. През това време става оформянето на органите и тъканите на бъдещия наследник, затова благоприятното протичане на бременността през този период е особено важно. По нататък бебето само расте и грипът не би могъл да окаже влияние на структурата на органите. Съществува и правилото, ако след заболяване от грип нещо не е както трябва в развитието на бременността, тя да се прекъсва.

При бъдещите майки имунитетът често е отслабнал, затова вероятността да се заразят с грип е по-висока. За да се предотврати заболяването, лекарите препоръчват преди очаквана епидемия да се приемат профилактично витамини. Не забравяйте и за здравословния начин на живот, който включва правилно хранене и умерен спорт.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар