Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Осем мита за акнето и за неговото лечение


С гнойни пъпки и проблемна кожа са воювли почти всички. Въпреки, че традиционните жертви на акнето са тийнейджърите, проблеми имат и хора около 30-те, като по-често потърпевши са жените.


Дори за специалистите понякога е трудно да открият основната причина за появата на акнето. Още по-трудно е , да се проведе адекватно лечение, тъй като голяма част от пациентите упорито са се вкопчили в широко разпространените митове и заблуди за проблемната кожа. Ето и най-често срещаните:


Мит първи - Акнето се предава по наследство
Разбира се, че съществува генетично обусловена чувствителност на мастните жлези. Напълно неоснователно е да се мисли, че ако майката или бащата са имали акне, то и детето им е обречено да има такива проблеми. Акнето може и да не се прояви, достатъчно е само правилно да се грижим за кожата, да провеждаме профилактични процедури.


Мит втори - Изчезва при започване на полов живот
Това е един от най- нереалистичните митове, който същевременно е и силно застъпен сред тийнейджърите .Сред младите хора битува заблуждението, че ако си намерят сексуален партньор, пъпките ще изчезнат като с магия.

Истината е че активността на акнето в резултат на хормоналната дейност намалява към 18-та годишнина при момчетата и към 16-та при момичетата. Обикновено по това време младите хора започват сексуален живот.


Мит трети - Акнето не трябва да се лекува, ще изчезне само
Този мит също е заблуда. Ако не се провежда необходимото лечение, акнето може да остави дълбоки белези по кожата. Те се премахват много трудно а процедурата за изличаването им е много дълга и скъпа.



Мит четвърти - Процедурите в козметичните салони лекуват
Това твърдение също не е напълно вярно. Не са изключение случаите на обостряне на акне след прилагане на „разкрасителни“ процедури в козметичните салони.

Почистването на порите трябва да се прави, когато кожата е в спокойно състояние. Ако тртирането се окаже преждевременно , когато кожата е готова да се възпали, съществува опасност козметичната процедура да я раздразни и това да провокира нови пъпки. За почистването трябва да се подготвим: да лекуваме кожата със специални процедури и препарати, за да премахнем възпалението. Понякога още по време на подготвителните процедури, когато възпалението изчезва, човек открива, че изглежда отлично без всякакво почистване.


Мит пети- можем сами да се справим с черните точки
Премахването на черните точки трябва да се прави единствено от специалист. След „самодейността" по лицето често се пукат малките съдчета, а следите могат да останат за цял живот: кожата изглежда занемарена, неравна, изчезва кадифеният й вид. За премахване на черните точки не трябва да се използват ексфолианти. Те са подходящи само за здрава кожа, а при проблеми с пъпките могат дори да се окажат вредни, тъй като нарушават защитния слой и разнасят инфекцията.

Когато кожата се успокои, в домашни условия можем да се грижим за нея с помощта на специални гелове или кремове срещу акне. Те подобряват текстурата на кожата, намаляват дупчиците, изчистват комедоните, коригират неравностите, свалят сивия налеп



Мит шести - Неправилното хранене провокира акнето
Сред дерматолозите няма единно мнение по тази тема. Някои лекари не свързват лошата кожа с едни или други хранителни продукти, други смятат, че с помощта на диета акнето може да се премахне. Само при някои пациенти акнето е последица от проблеми със стомашно-чревния тракт. В тези случаи гастроентерологът може да посъветва пациентите да ограничат хапването на сладко, защото захарта усилва ферментацията в червата и това увеличава количеството на токсините. А при пациентите с акне е усилена проницаемостта на лигавицата и през нея токсините се усвояват от кръвта много бързо и лесно.

Жертването на сладките храни означава намаление на пъпките (най-често те се разполагат в Т-зоната - чело, носи брадичка). След лечение от гастроентеролог тези пъпки могат напълно да изчезнат. Но проблемите на стомашно-чревния тракт не са единствената причина за акнето. Затова въздържането от сладко няма да помогне на всички.

Тези, които страдат от акне, трябва да пият повече течности. Токсините са разтворими и с водата най-лесно и бързо се изхвърлят от организма. Но от сладките газирани напитки няма полза.

Лекарите са забелязали, че трудно се лекуват строгите вегетарианци, които се отказват не само от месото, но и от млякото, яйцата, рибата. Небалансираното хранене се оказва сериозно затруднение при лечението на акнето.



Мит седми – Най-ефикасното лечение- ретиноиди, приемани вътрешно
Тези препарати имат сериозни противопоказания, затова лечението се назначава само от опитен дерматолог след специални изследвания. Ретиноидите действително дават траен ефект - намаляват значително размерите на мастните жлези, но не премахват първопричините на проблема. Затова след половин година акнето най-вероятно ще се появи отново.

Разгадаването на действителната причина за появата на акне е половината от успеха на лечението. Отначало пациентът се изпраща за консултация с ендокринолог, имунолог, гастроентеролог, оториноларинголог, които се опитват да намерят огнището на инфекцията в организма и да го унищожат. В някои клиники търсят провокатора с помощта на електропунктурна диагностика.

Лекарите често се обръщат към ретиноидите след основното лечение, ако лицето е останало неравно, с грозни белези - подкожно увеличени мастни жлези и малки кисти. Тук не помагат нито лазерната шлифовка, нито дермобразията, нито микродермобразията - различни по дълбочина механични въздействия на повърхностния слой на кожата. Само ретиноидите връщат гладкостта на кожата



Мит осми - Мазната кожа не се нуждае от козметика.От кремовете акнето се засилва.
Днес вече има много добра козметика за мазна кожа - декоративна и поддържаща, която ни най-малко не провокира акне. Могат да се подберат средства за различни възрастови категории.

Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар