Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Шампоани, сапуни и други козметични продукти могат да причинят екзема


По данни на Академията Sahlgrenska към Университета в Гьотенбург, Швеция, над 5% от пациентите, подложили се на кожно тестуване за алергични реакции, дължат проблемите си на окислената форма на ароматизатора линалоол. Според алерголозите поне 2% от населението в Швеция реагира на въпросната субстанция, а тя е широко разпространена в редица козметични изделия, парфюми, почистващи препарати и т.н.

Досега най-често срещаният причинител на кожна алергия беше никелът, но статистически данни сочат изместването му от ароматизаторите. При анализирането на резултатите от кожни тестове сред над 3000 души 5-7% от тях са проявили свръхчувствителност към линалоол. Нормално той се съдържа в лавандулата, ментата и други растения. В контакт с кислород той се окислява и може да играе ролята на мощен алерген.

Производителите включват вещества в продуктите, които да инхибират окислението, но все пак процесът не е изключен напълно. Един съвет от алерголозите е 'опасните' продукти да се купуват в по-малки количества и винаги да се затваря с капачка след употреба.

Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар