Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Тъмният шоколад невинаги е полезен за сърцето


Отдавна е известно, че какаото оказва благоприятен ефект върху здравето. Много изследвания са показвали и ролята му за понижаване на кръвното налягане. Досега се смяташе, че този ефект се наблюдава само при консумацията на голямо количество черен шоколад, благодарение на съдържанието на флавоноиди. Тогава обаче вредата от приема на мазнините и въглехидратите с него надвишава ползата.

Неотдавна медицински експерти изяснили, че особено цененият от потребителите и по-скъп тъмен шоколад може да бъде напълно лишен от всички свои полезни свойства.

Оказва се, че някои производители на шоколад тайно отстраняват от какаото неговия най-ценен ингредиент - флавоноидите, химически вещества, защитаващи сърцето. Те го правят, за да избавят своя продукт от дължащия се на флавонолите горчив привкус, който не се харесва на много от потребителите. Но едновременно с това в този "тъмен шоколад" се съдържат големи количества захар и мазнини, които вредят на сърцето и съдовете.

По-рано Кардиологичният център в Цюрих обявил пред целия свят резултатите от свое изследване, свидетелстващи за това, че флавоноидите прочистват запушените артерии и помагат на работата на сърцето, подобрявайки кръвообращението. Това известие веднага предизвикало невероятно голямо търсене на тъмен шоколад с високо съдържание на какао.

Но на хората не било обяснено, че често им продават шоколад, който след отстраняване на флавоноидите от какаото се потъмнява изкуствено и вместо с флавоноиди е "обогатен" с прекомерно количество захар и мазнини. При това на опаковката няма никаква информация за съдържанието на флавоноли.

Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар