Сподели в Facebook  

вторник, 7 април 2009 г.

Половината от новородените у нас са недоносени

Почти половината от новородените у нас са недоносени, тенденцията е тревожна и се забелязва от няколко години насам, сигнализираха педиатри. Причините за този бум не са установени научно, но лекарите имат свое обяснение.

Главната причина за раждането на недоносени бебета е в качествената промяна на живота на жените, който е много повече стресов в сравнение с живота на предишното поколение, казва д-р Нина Яръкова, която е в екипа на Клиниката по неонатология в университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом", София. В клиниката се приемат жени с усложнена бременност от цяла България, мъничетата се наглеждат денонощно и за тях се полагат специални грижи. Неонатологията е тази част от специалността "Детски болести", която се занимава само с новородените, пояснява д-р Яръкова. Най-мъничката й пациентка е била

МОМИЧЕНЦЕ, КОЕТО СЕ РОДИЛО С ТЕГЛО ЕДВА 450 ГРАМА.

Само за 45 дни обаче малко по-голямото от педя бебе наддало с 1,2 кг и опасността за живота му преминала.

Повечето недоносени новородени са с тегло по 600, 800, 900 грама. Само до преди 15-тина - 20 години тези деца биха били обречени, повечето такива бебета действително не оцелявали – действал естественият подбор, разказва педиатърката.

Днес, поради икономически и социални причини, съвременната жена отлага раждането на първо дете до към 30-тата си годишнина, и макар че това се наложи като обичайна практика, то рисковете за бременността и бебето зачестиха, коментира д-р Яръкова. За това решението за зачеване трябва да е взето разумно и бременността да се следи неотклонно, съветва специалистката, която е завършила образованието си със "Златен Хипократ".

Задължително е по време на бременността младата майка да се пази от стрес и натоварвания, твърди д-р Яръкова. Бъдещата майка не бива и да яде за двама, наддаването трябва да е норма, определена от личния акушер-гинеколог, пояснява педиатърката. И предупреждава, че един от най-големите проблеми на съвременните родилки са инфекциите. Макар че за майката те най-често не са опасни, за детето могат да бъдат животозастрашаващи, тъй като то се заразява още в утробата. Често инфекциите - стрептококи, чревни бактерии, стафилококи и др. "се издават" с т.нар. бяло течение, което погрешно се смята за нормално по време на бременност, разказва специалистката. Със сигурност може да се очакват проблеми, ако бременността е настъпила на такъв фон, казва д-р Яръкова.

Особено внимание бременните трябва да обръщат на здравето си през зимните месеци, когато и обикновената настинка не е невинна, а и никога не се знае дали заболяването не е вирусно, съветва неонатоложката.

Ако е заразено, новороденото не проявява обичайните симптоми като хрема, кашлица, висока температура, споделя специалистката. За това неонатолозите се ориентират по други белези дали бебето
е добре -

АКО НЕ Е ИЗПЛАКАЛО ПРЕЗ ПЪРВАТА МИНУТА,

а кожата му не порозовее до петата – значи детенцето не се чувства добре. Друг белег за здравословното състояние на мъничето е, когато то се охлажда прекалено бързо и не запазва нормалната телесна температура.

Здравето на детето изисква особено внимание, и то от страна на родителите, казва д-р Яръкова. Тя препоръчва децата да се закаляват от най-ранна възраст, детето да е с един слой по-малко дрехи от възрастните, да не се преоблича, когато е препотено. Сладоледът и киселото мляко да са от хладилника, храната да не му се дава под час, както доскоро бе прието, че е правилно да се прави, а когато малкият човек огладнее.

Работата ни е благодатна, ражда се живот и е несравнимо преживяване да подадеш бебето на родителите, завършва д-р Яръкова, през чиито ръце за 26 години са преминали стотици новородени.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар