Сподели в Facebook  

вторник, 7 април 2009 г.

Откажете цигарите и ще имате по-здраво и щастливо бебе

Освен че повишава здравето на майката и на детето, отказът от тютюнопушенето осигурява редовен сън и добри хранителни навици на новороденото.

Колкото и невероятно да звучи, според резултатите от проведено изследване, бебетата на отказалите се от цигарите майки в периода на ранна бременност са по-безгрижни и жизнерадостни, отколкото бебетата на непушачките.

Д-р Кейт Пикет от университета в Йорк дава обяснение на този факт.

Според нея, жените, които са силно мотивирани да откажат цигарите по време на бременност, са много позитивни в решението си, което се отразява добре върху растежа и развитието на техните новородени бебета.

Нейното изследване е първото доказателство за въздействието на отказа от вредния навик върху здравето на бебетата.

Наблюдението върху поведението на 18 000 деветмесечни бебета показва, че жените, които пушат повече от 10 цигари на ден имат най-трудните за отглеждане деца, заради придобития лош темперамент.

Майките, които своевременно отказват цигарите, се радват на по-послушни бебета, при които вероятността от непредсказуемост на поведението е много малка. Освен това, те проявяват по-добра възприемчивости по-добре изградени навици за сън и хранене.

„Знаем, че на по-късен етап от живота си, децата страдат от неблагоприятния ефект на пасивното пушене (докато са били в утробата на майката), така че не е изненадващо откриването на сигнали за поведенчески различия още през първите месеци на живота." - заявява д-р Пикет.

Самите майки откриват тези разлики в поведението на децата си. Бебетата на отказалите тютюнопушенето са с най-положителен темперамент. Този факт е изключително стимулиращ мотив за бременните да престанат да пушат по време на бременност.

Изследването, публикувано в британското сп. „Епидемиология и обществено здраве оценява темперамента на бебетата по скала, определена да измерва позитивното настроение, възприемчивостта към новото и режима на сън и хранене.

Около 4000 жени, участвали в изследването, както се очаква, продължават да пушат.

Д-р Пикет е убедена, че опасността от поведенчески проблеми у децата, както в ранните, така и в по-късните етапи на тяхното развитие, трябва да се разяснява на бременните пушачки, но същевременно не бива да се омаловажават и трудностите, които преживяват страстните пушачки в опита си да го направят.

Известно е, че химическите вещества, съдържащи се в тютюна, нанасят увреждания в мозъка още докато детето е в утробата на майката. Действието им е свързано още с поднорменото тегло на новороденото, вродени дефекти и е една от причините за висока смъртност.

Резултатите от изследването показват, че жените. които пушат по време на бременност, раждат най-трудните за отглеждане деца.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар