Сподели в Facebook  

сряда, 8 април 2009 г.

ЦЕФАЛГИЯТА - типичното мъжко главоболие

Природата е отредила много мъки на жените - бременност, раждане, аборти, “критични дни”. Обаче и мъжете има от какво да се оплачат. Успели бизнесмени и бащи на щастливи семейства не могат докрай да се наслаждават на живота си поради силни пристъпи на главоболие. Това е един от най-ярките и остри видове цефалгия (главоболие). От него страдат основно младите мъже и тези на средна възраст.

Атаката върху мозъка
Когато цефалгията атакува (а това по принцип се случва през нощта), отначало човек изпада в паника. Веднъж преживял подобно състояние, мъжът никога не го забравя. Обикновено болката обхваща едната половина на главата и лицето (челото, слепоочието, очната кухина) и е пареща, пулсираща и нетърпима. Тя не позволява на човек нито да седи, нито да стои. Нещастникът буквално обикаля от стая в стая, обхванал главата си с ръце. По време на такъв пристъп повечето мъже почервеняват и очите им сълзят (обикновено от страната на болката), носът се запушва, а челото се изпотява.

Тези нощни мъчения могат да продължат от 30 минути до няколко часа. Повтарят се в продължение на няколко седмици, дори на месец, а това навежда страдащия човек на много мрачни мисли. Той започва да се страхува, че е сериозно болен.

Какви са причините?
Според някои специалисти това жестоко главоболие спохожда чувствителните и интелигентни мъже. Защо този вид главоболие атакува именно мъжете, остава загадка. Навремето са смятали, че “коренът на злото” се крие в излишната изработка на хистамин, който провокира при някои мъже много силни, да не кажем, страшни пристъпи на главоболие. Впоследствие специалистите са отдавали тези внезапни нощни болки на чисто съдова патология (в частност разширена артерия на мозъка).

Една от последните версии звучи доста необичайно. Според нея целият проблем е в излишното количество сиво мозъчно вещество в полукълбото, в което се появяват силните болки.

Някои специалисти дори са стигнали и подалече, правейки психологичен портрет на жертвите на това жестоко главоболие. По принцип това са много чувствителни и интелигентни мъже. С външност на лъв и сърце на заек. В живота те са студени и рационални, а в бита - стеснителни, плахи и дори страхливи. Трудно е обаче да се каже доколко това описание съответства на действителността.

В много неща обаче специалистите вече не се съмняват. Като източник на това главоболие голяма част от тях посочват хипоталамуса. Това е онзи отдел на главния мозък, отговарящ за биоритмите на човека, които се нарушават през нощта. По време на този пристъп се случва нарушаване съгласуваността на съдовия и дихателния център, нарушаване на цикличното отделяне на хормони, притъпяване механизма за контролиране на болката. Затова нощта е времето, което предполага тази атака.

Известни са и обстоятелствата, предшестващи болезнената атака. Основните “провокатори” са нарушаване на обичайния ритъм на живот, смяна на климатичния (а също и часовия) пояс и приемът на алкохол (особено на бира и червено вино). Освен от разгулния и нередовен начин на живот и от алкохола, такива болки могат да бъдат провокирани и от някои хранителни продукти - холандско сирене, пушени колбаси, цитрусови плодове, орехи, кафе, шоколад.

Това се случва, защото съдържащите се в тях вещества - тирамини - отначало свиват, а след това разширяват кръвоносните съдове на главния мозък. Подразбира се, че ако страдате от такъв вид цефалгия, е най-добре да ограничите горепосочените продукти.

Не трябва да се злоупотребява и с обезболяващите препарати. Още повече че те по никакъв начин няма да облекчат главоболието ви. Вашата основна задача (а и задачата на вашия лекар) е да си подберете подходящ именно за вас съвременен аналгетичен препарат и да го приемате, преди още пристъпът да е настъпил. В пика на болестта, в момента на пристъпа, никакъв аналгетик или каквото и да е било друго няма да ви помогне.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар