Сподели в Facebook  

четвъртък, 9 април 2009 г.

Гел и инжекции вдигат нивото на тестостерона

Дълго време медицината обръщаше внимание предимно на заболяванията, свързани с недостига на полови хормони при жените. Множество изследвания през последните години обаче показват, че хипогонадизмът (понижените нива на мъжкия полов хормон тестостерон) също води до много сериозни здравословни проблеми при силния пол, съобщиха специалисти по повод първия интердисциплинарен симпозиум с международно участие на тема "Съвременни аспекти на хипогонадизма при мъжете", състоял се в София. Решаването на проблема ангажира специалисти от различни области на медицината: ендокринолози, уролози, сексолози, общо-практикуващи лекари, психотерапевти.

Доскоро тестостеронът се свързваше единствено със сексуалността. Разбира се, този хормон играе важна роля в сексуалния живот на представителите на силния пол, каза ендокринологът доц. д-р Здравко Каменов, председател на Българската асоциация по сексуална медицина. Тестостеронът има изключително голямо значение за мъжкия полов орган, защото поддържа структурата на пениса и възможността му за ерекция. Недостигът на хормона води до намаляване на либидото и до еректилна дисфункция, може да стане причина за стерилитет. Но неговата роля не се изчерпва с това. Той има многопосочно действие в организма и на практика повлиява всички функции: на мозъка, костите, мускулите, различните органи, подчерта един от видните гости на симпозиума - д-р Еберхард Нийшлаг, специалист по ендокринология, андрология и вътрешна медицина, ръководител на Центъра по репродуктивна медицина в университета в Мюнстер. Съществуват много научни доказателства, че лечението с тестостерон води както до повишаване на нивата му в организма, така и до укрепване на костите и на мускулите и до подобряване на психо-емоционалното състояние на мъжа, каза ученият. Тестостерон-заместващата терапия подобрява и оплодителните способности на мъжа.

Хипогонадизмът може да бъде първичен - обикновено у младите мъже, при които причинява стерилитет, и вторичен, който се развива след 40-45-годишна възраст, когато нивата на тестостерона започват постепенно да спадат с по 1-2% годишно, обясни проф. д-р Чавдар Славов, завеждащ сектор в Клиниката по урология на УМБАЛ "Александровска". Сигнали, които трябва да накарат мъжа да потърси помощта на специалист, са: намалено либидо, еректилна дисфункция, наднормено тегло, съчетано с артериална хипертония и захарен диабет, понижена интелектуална активност, лесна уморяемост, раздразнителност, депресия.

Причините за развитие на хипогонадизъм са различни - освен възрастта, роля играят и гените, околната среда, начинът на живот. Доказано е, че затлъстяването понижава нивото на тестостерона, посочи един от факторите доц. д-р Владимир Христов, завеждащ Клиниката по ендокринология, метаболизъм и хранене в УМБАЛ "Александровска". Проучване в САЩ показва, че над 30% от американците страдат от метаболитен синдром и същевременно имат ниски нива на половия хормон. Метаболитният синдром е състояние, включващо т.нар. смъртоносен квартет: затлъстяване, артериална хипертония, нарушения в мастната обмяна и нарушения в обмяната на въглехидратите, водещи до диабет. Лечението с препарати, съдържащи тестостерон, води до нормализиране не само на нивата на хормона, но и на въглехидратната обмяна.

Съвременното лечение на хипогонадизма подобрява качеството на живот на мъжете над 45 години. И в България има много добри препарати под формата на гел и на инжекции, каза проф. Славов. Андрогелът увеличава нивата на тестостерона много бързо. Използващите го обаче трябва да знаят, че той се нанася по раменете и по корема, но не и в областта на гениталиите. С инжекциите се постига по-бавно, но трайно действие. 4-5 инжекции годишно са достатъчни не само да се достигнат желаните нива на тестостерона, но и да се възстанови способността на организма да го произвежда в достатъчно количество. И двата вида препарати нямат странични ефекти. Самолечението е опасно, защото има противопоказания, предупреждават специалистите.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар