Сподели в Facebook  

събота, 11 април 2009 г.

Виаграта повишава нивото нахормона на любовта

Препаратът за лечение на импотентност силденафил, по-известен като «Виагра», е способен да повиши нивото на хормона окситоцин в кръвта. Това откритие на американски учени е първото свидетелство за това, че препаратите, предназначени за възстановяване на ерекцията, могат да влияят на качеството на интимния живот не само заради увеличението на притока на кръв към половите органи.

Окситоцинът, който често наричат «хормон на любовта», играе важна роля в регулацията на психофизиологическите процеси, свързани с репродуктивните функции. Той предизвиква съкращения на матката при раждане и стимулира лактацията, а също и способства за формиране на емоционална привързаност между майката и бебето.

Освен това, както у мъжете, така и при жените окситоцинът се отделя от хипофизата по време на оргазъм.
Отделянето на окситоцин в кръвта от хипофизата се регулира от фосфодиестеразата – фермент, който отговаря и за стесняването на кръвоносните съдове и намаляването на тяхната проходимост. Последното обстоятелство е направило инхибиторите на фосфодиестеразата от пети тип – силденафил и неговите аналози – ефективно лекарство срещу импотенция. Като блокират действието на фермента, те усилват притока на кръв към половия член като увеличават силата и продължителността на ерекцията.

В хода на изследването, резултатите от което са публикувани в Journal of Physiology, учените измервали количеството окситоцин, отделяно от хипофизата на подопитните мишки в кръвта в следствие на нервна стимулация. Под действието на силденафила количеството хормон се увеличава 3 и повече пъти. В същото време при липса на стимулация на хипофизата силденафилът не е оказвал практически никакво действие върху нивото на хормона в кръвта на животните.

Както пояснява авторът на изследването Мейер Джексън, откритият страничен ефект на препарата едва ли може да бъде заплаха за потребителя. В същото време, продължава ученият, както и преди си остава неизвестно влиянието на силденафила върху синтеза на окситоцин в хипоталамуса на главния мозък. Ако такова влияние действително съществува, това може да означава, че механизмите на действие на съвременните лекарства срещу еректилна дисфункция дисфункции са значително по-разнообразни и не се изчерпват с възстановяването на притока на кръв към гениталиите.

Експериментите с животни показали, че хормонът окситоцин може да играе важна роля във формиране на социалното поведение, а също и привързаността между половите партньори. В същото това време възможностите на силденафила намират все по- широко приложение в медицината. Например, препаратите на основа на силденафил се използват за лечение на белодробна хипертензия. А резултатите от неотдавна проведеното изследвани сочат, е този препарат е способен да намали негативните последствия от нарушението на дневния ритъм.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар