Сподели в Facebook  

петък, 3 април 2009 г.

Прилича ли втората бременност на първата?

Жени, които са прекарали проблематична първа бременност, още преди да вземат решение за второ дете, проучват отговора на този въпрос. Прогнозата на професионалните среди е следната: първата бременност е показателна за протичането на втората.

За майки, преживели всевъзможни усложнения през първата бременност, неизбежната необходимост на нейното повторение е нещо ужасяващо. Доста майки стоят далеч от решение за раждане на второ дете поради безпокойства от този тип. Но поради действието на редица фактори втората може да протича различно от първата бременност.

В случай, че отделите необходимото внимание на някои прости предпазни мерки, е напълно възможна една спокойна бременност. Предлагаме основните теми, на които би трябвало да обърнете внимание.

Обръщайте внимание на общото си здравословно състояние
По-голяма част от жените приемат реалността на една бременност като сюрприз, т.е. тя не е била предшествана от подготвителен период. Значението на общото физическо състояние се изяснява, ако майката не е психологически подготвена за втората бременност или ако съществуват хронични заболявания като астма, диабет или алергии. Би било добре системно да посещаваме лекар специалист и да следваме неговите съвети, назначени съобразно здравословното ни състояние.

Правилният и здравословен начин на хранене има значение за спокойното протичане на бременността. Чрез него се ликвидира вероятността от умора, хемороиди или възпаление на пикочните пътища. Другата положителна страна на правилното хранене е, че свежда до минимум опасността от недостиг на желязо, характерен за последните месеци на бременността. Хранете се пет пъти, с три основни и две междинни хранения. Те трябва да включват винаги плодове и зеленчуци поради необходимостта от влакнини.

Ограничете динамиката на ежедневието
Няма значение дали работите или сте домакиня - и в двата случая се налага да действате достатъчно бързо и енергично; без съмнение имате и дни с извънредна натовареност. Но такъв ускорен начин на живот изостря най-неприятните оплаквания по време на бременност. Ускореното темпо задълбочава и чисто физическите проблеми като болки в кръста, умора, лошо храносмилане. Необходимо е да се откажете от претоварения работен график, да се стремите към повече спокойствие, от което ще извлечете само полза.

Внимавайте с килограмите
Нормално е в процеса на бременност да се наддаде до 12 килограма. На бременността се отразяват зле и по-малкото килограми, и наднормените. Тегло в нормата означава липса на стрии, разширени вени, болки в кръста и затруднено ди шане.

Правете гимнастик
Правилно подбраният комплекс от упражнения ще ви донесе бодрост и ще ви избави от отоци по глезените. При втора или трета бременност ролята на упражненията нараства. Причината е следната: по време на първата бременност коремната мускулатура се е отпуснала. С нарастването на корема върху мускулите се упражнява по-голямо натоварване и центърът на тежестта се измества напред. Новото положение причинява болки в кръста. Това са причините, поради които не трябва да се пренебрегват комплексите от упражнения за стягане на мускулатурата.

Майките, които продължават със същото внимание да се отнасят към първото си дете, живеят в непрекъснат стрес. Друга част от тях, изпаднали в обратната крайност, смятат, че характерните оплаквания са причина да не отделят необходимото време за първото си дете. Трета група майки загърбват собствените си проблеми.

Прекомерната заетост по време на бременност винаги би станала причина за засилване на оплакванията. Необходима е нова организация на работата в името на здравето на майката, особено ако тя е непрекъснато ангажирана с другите си деца.

Бъдещата майка би могла да потърси помощ от съпруга си или - ако условията позволяват - да наеме професионална помощничка.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар