Сподели в Facebook  

петък, 3 април 2009 г.

Алкохолът опиянява бъдещия наследник

Ако бременната пие само по една-две чашки седмично, детето може да е по-спокойно!
Пиенето no време на бременност може да доведе до предразположение към алкохолизъм у детето. До този извод са стигнали специалисти от Университета на Ню Йорк, разказва британският вестник "Телеграф".

Изследователите установили, че тийнейджърите харесват много повече мириса на алкохола, ако по времето, когато са били в утробата на мама, тя си е пийвала. Това влечение към спиртните напитки при един младеж може да се превърне в сериозен проблем за един възрастен.

Подобен резултат се получил при опити с мишки. Влечение към алкохола изпитвали опитни животни, достигнали половата си зрялост, които са родени от майки мишки, приемали алкохол през бременността.

Обратно, на мишките, чиито майки не са пили като бременни, мирисът на алкохол не действал толкова силно. Това откритие важи за всички бозайници, включително и за хората, смятат изследователите.

Има обаче и коренно противоположни становища в научните среди. Група експерти от Университетския колеж в Лондон обясняват, че неголямо количество алкохол не вреди по време на бременност. За неголямо количество обаче се смятат едва една-две чашки на седмица. Според британските експерти децата, родени от майки, които са си пийвали такива дози седмично като бременни, са по-устойчиви психически. При момчета на тази група майки вероятността от възникване на проблеми с поведението е с 40% по-малка, а от появата на хиперактивност с 30% по-ниска, отколкото при наследниците на трезвеничките.

При момичета на майки, които са си позволявали да си сръбват, вероятността от емоционални проблеми спадала с 30%. Въпреки това здравните власти във Великобритания препоръчват на бъдещите майки да са трезвенички.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар