Сподели в Facebook  

сряда, 8 април 2009 г.

Ниското ниво на холестерина повишава риска от преждевременно раждане

Белите жени с понижено ниво на холестерин по време на бременността са подложени на голям риск от преждевременно раждане, твърдят медиците от Националния институт по здравето (National Institutes of Health) в Мериленд, САЩ, чийто труд, е публикуван в списание «Pediatrics».

Както вече писахме, педиатрите и гинеколозите смята за аксиома това, че високото ниво на холестерин в кръвта влияе на жените и на плода им. Това е потвърдено от данните за жените с наднормено тегло, чиято бременност често протича с усложнения. Сред белите майки с високо ниво на холестерин в кръвта 11,8% родили детето преди термина. Сред чернокожите жени този процент е още по-висок: 13,2%.

Оказва се обаче, че ниското ниво на холестерин в кръвта на бременните е не по-малко опасно отколкото високото. «При белите майки с ниско ниво на холестерин в кръвта рискът от преждевременно раждане се повишава четири пъти », подчертава Максимилиан Муенке (Dr. Maximilian Muenke) от Националния институт по здравето. По неговите думи, такава закономерност се наблюдава и п=при бременните от негроидната раса.

Авторите на доклада са изследвали здравословното състояние на 118 бременни с ниско ниво на холестерина в кръвта (159 мг/дЛ или по-малко) по време на износването на детето и сравнявали с 940 бременни жени с нормално ниво на холестерина по време на бременността. В първата група при 12,7% от бременните децата са се родили преди термина.

Във втората, контролна група, процентът на преждевременни раждания е само 5%. Като цяло сред белите жени с ниско ниво на холестерина процентът на преждевременните раждания е 20,6%, докато при тези с нормално ниво на холестерин в кръвта, само 4,9% от децата се раждат недоносени. При чернокожите жени разликата не била чак толкова впечатляваща.

Теглото на бебетата, родени от майки с ниско ниво на холестерин е средно със 150 гама по-малко, сравнено с тези, чиито майки имали нормално ниво на холестерин в кръвта.

Холестеринът е восъкообразно мастноразтворимо вещество, което се съдържа във всички тъкани на организма – това е най-важният представител на стерините (циклични алкохоли от класа на стероидите).

«Бременните жени трябва да знаят какво е нивото на холестерин в кръвта им и по възможност да го поддържат на нормално ниво», настояват авторите на доклада доклада. Днес гинеколозите не обръщат кой знае колко внимание на този показатрл и тази практика трябва да с епромени, - смята Муенке. По неговите думи, холестеринът е едно от главните вещества за нормалното функциониране на плацентата, която подсигурява храненето и кръвообращението на плода.Недостигът на холестерин в организма на бременната може да стане критичен за нормалното развитие на детето.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар