Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Протеините в диетата


Основен принцип в диетите за отслабване са те да имат по-ниско калорийно съдържание. Поредно проучване показа, че е възможно да бъде постигнат оптимален ефект ако се включи умерено количество протеини в хранителния режим. Специалисти твърдят, че в рамките на една година, резултатите по отношение теглото са по-добри ако се включи белтък в менюто, отколкото ако се спазва диета с високо въглехидратно съдържание, но ниско на мазнини. Нещо повече - установено е благоприятно влияние и що се отнася до серумните липиди - повишаване на 'добрия холестерол' и понижаване на триглицеридите.



Информативни резултати по темата са получени при наблюдението на 30 доброволеца с наднормено тегло, разделени на групи в зависимост от режима на хранене - високовъглехидратна диета - само 15% от калориите са от белтъчен произход; втората - с умерено съдържание на белтък, където количеството му осигурява около 30% от енергийните нужди, а другите 40 - от захари и 30% за мазнините. Една година по-късно се установи разлика в свалените килограми с едва около 2 килограма. Втората група обаче, загуби повече мазнини и подобри значително липидния си профил.



Специалисти обясняват, че белтъците в храната помагат за поддържане на достатъчно активен метаболизъм. От друга страна, намаляването на въглехидратите води до поддържане на по-ниско ниво на инсулина, който потенцира трупането на мазнини.



Най-важното за една диета е да се спазва по правилата, смятат диетолози. Повечето хора пречупват назначените режими през собствения си поглед, което ги прави неефективни.

0 коментара:

Публикуване на коментар