Сподели в Facebook  

четвъртък, 9 април 2009 г.

Телевизионните сапунки намаляват раждаемостта?

За разлика от миналото, сега бразилските семейства имат все по-малко деца. Експерти от Центъра за изследване на икономическата политика в Лондон са установили нещо изненадващо - че това се дължи до известна степен на влиянието на прочутите бразилски сериали, т.нар. сапунки.

В сюжетите на тези сапунени сериали, заснети от бразилската телевизионна компания „Глобо", семейните двойки имат прекалено малко деца и това оказва невероятно влияние и върху зрителите.

Благодарение на сапунените опери през 2000 г. на всяка жена в Бразилия са се падали средно по 2,3 деца, а преди около 40 години - по 6,3 деца.

Според специалистите от изследователския център в Лондон бразилските жени гледат постоянно сериали, в които семейните двойки имат малко деца. Те искат да приличат на героините, да имат техния стандарт и затова предпочитат да спират след второто дете. Освен това нямали никакъв ищах за секс, защото предпочитали да са пред малкия екран в очакване да видят, както подходящо описва сериалите бразилски продуцент, как „двама влюбени искат да се целунат, но сценаристът не им позволява да го направят 200 епизода".

Освен мерака сапунките манипулирали и бъдещите майки с имената на децата им, които били кръщавани на актьори и персонажи от тях.

Но британските изследователи смятат, че сапунените сериали биха могли да помогнат на властите в Бразилия, където неграмотността е висока, да направят населението съпричастно към въпроса за разпространението на СПИН, да помогнат за зачитане правата на малцинствата и да насърчат образованието.

Според експертни оценки, обявени в медиите, българите също са застрашени от демографска криза и имат влошено репродуктивно здраве. Осъществено неотдавна проучване показва, че ако се запази сегашната тенденция, страната ни ще загуби една трета от 7,5-милионното си население през следващите няколко десетилетия. За повечето образовани българи създаването на семейство е голямо решение, а и когато те вече имат едно дете, рядко мислят за второ. Тази тенденция се обяснява с представата на младите българи за това, което могат да си позволят. Дори хора с престижни професии и сравнително добро финансово състояние си дават по 7-12 години за размисъл, преди да имат второ или трето дете. За да формират такова решение, е необходимо българите да имат достатъчно сигурност. А това не се постига само с гледане на сериали или упреци за застаряването на нацията.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар