Сподели в Facebook  

четвъртък, 9 април 2009 г.

Сексът лекува сърцето и намалява теглото

Доказано е, че при пълноценен сексуален живот се случва следното.

•Подобрява се обонянието. Този факт е установен от медиците. Вероятно причината е в рязкото отделяне на хормона пролактин, който стимулира дейността на невроните, включително на тези, разположени в центъра на обонянието.

•Намалява рискът от развитие на сърдечни болести и заболявания на кръвоносните съдове. Както са доказали английски изследователи, при мъжете, които се занимават със секс три пъти в седмицата или по-често, вероятността от инфаркт и инсулт намалява два пъти. Освен това сексът е добър начин за диагностициране. Трудностите с ерекцията могат да сигнализират за болести на кръвоносните съдове и да се окажат пръв признак за хипертония, захарен диабет и атеросклероза.

•Теглото намалява. Сексът е сериозно физическо натоварване. Ненапразно пулсът при партньорите се увеличава от 70 на 150 удара в минута - както при тежкоатлетите по време на вдигане на щанги. Един полов акт стапя също толкова калории, колкото 15-минутно бягане. Освен това свиването на определени мускули укрепва мускулатурата на таза, бедрата, ханша, ръцете и гръдния кош. А отделяният в кръвта хормон тестостерон е полезен за опорно-двигателния апарат.

•Подобрява се настроението. Това се обяснява не само с чисто психологична удовлетвореност след полов акт, но и с промяна на хормоналния статус на организма и с активизиране на определени центрове в главния мозък.

•Намалява се чувствителността към болка. Под действието на хормона окситоцин, който се отделя в кръвта непосредствено преди оргазъм, се образуват ендорфини, оказващи мощно болкоуспокояващо въздействие - този хормон е естествен аналог на морфина. При жените сексът активизира синтеза на естрогените, които потискат болките, свързани с предменструалния синдром.

•Намалява вероятността човек да се разболее от грип или да се простуди. В кръвта на хората, редовно занимаващи се със секс, се съдържат с 30 процента повече антитела. Като следствие от това те по-рядко страдат от инфекциозни болести.

•Подобрява се състоянието на пикочния мехур и простатната жлеза. Съществуват данни, че между вероятността от развитие на рак на простатата и еякулацията съществува обратно пропорционална връзка.


Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар