Сподели в Facebook  

петък, 10 април 2009 г.

От какъв мъж ще се родят повече деца?

Ако жената иска да има повече деца, мъжът й трябва да е по-възрастен от нея поне с няколко години.


Този извод бил направен от съпрузите Файдер и Сюзан Юбер след като проучили данни от граждансия регистър на Швеция. Те подбрали информация за 5000 мъже и 6000 жени, родени между 1945 и 1955 г. Този период бил подбран по силата на факта, че вероятно от това поколение повече няма да се раждат деца поради зрялата възраст на мъжете и жените в извадката. След това изследователите проследили колко деца са се родили от тях до 2003 г.

Установило се, че в семействата, в които мъжете са по-възрастни от жената с 6 години, се раждали средно по 2,2 деца. А това е доста висок показател за страна с ниско ниво на раждаемост, каквато е Швеция. В семействата, в които жената е с 6 години по-възрастна от мъжа, се раждали средно 1,8 деца.

Най-«плодородни» за жените се оказвали браковете с мъже, които са по-възрастни от тях с 4 години.

Изборът на мъже и жени за «извадката» е бил направен напълно произволно. Тоест мъжете и жените от нея не винаги са били съпрузи. Затова има разлика в данните за мъжете и жените.

Според мнението на Файдер Юбер, мъжете подсъзнателно предпочитат жени, които са по-млади от тях. По-младите жени имат по-голям времеви потенциал за раждане на деца. В същото време жените избират по-възрастни мъже поради тяхната (потенциално) по-голяма възможност за материално обезпечаване на семейството.

Всъщност, мъжете, които избирали жени, които са по-млади от тях с 10 и повече години, също не могли да дадат живот на голям брой деца. При тях се раждали средно не повече от две деца.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар