Сподели в Facebook  

понеделник, 6 април 2009 г.

Кърменето невинаги предпазва от забременяване

Чувала съм, че забременяването става само в определени дни, а не през целия месец. Кога е най-рисковано жената да забременее? Ако кърмя бебето си, това ще ме предпази ли от забременяване?

То може да предпази от бременност само тогава, когато потиска овулацията. По данни на публикувани наскоро сведения на института “Кинси” към университета в Индиана (САЩ) 49 на сто от американските жени нямат представа в кои дни могат да забременеят. Само 35 на сто знаят, че жената може да забременее дори когато мъжът прекъсне половия акт.

Прочети и запомни!
Картината е потискаща, но със сигурност данните от нашата страна ще бъдат още по-ужасяващи .

Например според резултати от допитване в някои висши учебни заведения повечето от половината студентки са убедени, че календарните пет дни преди и пет дни след мензиса са най-голямата гаранция срещу забременяване.

Други са убедени, че могат да забременеят и от орален секс, но това не им пречи да правят секс още след първите срещи. Като следствие от това броят на абортите в нашата страна е висок.

Съществува мнение, че жена, която кърми, не може да забременее. Но в действителност това е просто мит, както са се убедили много хора, повярвали в този “народен противозачатъчен метод”. Може да се чуе и следното: “Докато баба ми кърмела децата си, нямала мензис и не забременявала.” Само че нашите баби и прабаби са кърмели децата си по 7 пъти на денонощие с интервал между нощните хранения не повече от 4 часа.

А да издържиш на такъв режим, е доста трудно, а и не е полезно. Кърменето предпазва от бременност само тогава, когато потиска овулацията - излизането на готовата яйцеклетка от яйчника. Един-два дни с временни отклонения от правилника в първите дни след раждането - и готово. После можете да кърмите детето си даже със секундомер, но овулацията ще настъпи 2-3 седмици след раждането. Следователно налице е възможност за зачеване.

Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар