Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Някои храни премахват стреса и пролетната умора


Английски учени провели изследване, показващо, че жените с високо ниво на “стресовия хормон” и със склонност към успокоителни, ядат повече висококалорични сладкиши и много малко прясно месо, риба и зеленчуци. Изследователите установили, че хората, употребяващи много захар, кофеин, алкохол и бонбони, са в по-голяма степен подложени на стрес.

Резултатите от изследването категорично показват, че за поддържане на добро настроение и тонус е от значение колко често и какво количество храна приемаме. Установено е, че рязкото ограничаване на калориите може да доведе до ап


атия и депресия, както и до раздразнителност и вялост. Диетолозите препоръчват да се яде през всеки 4 часа, и то храна, богата на белтъчини, витамини от групата В, антиоксиданти, калций и други потискащи стреса вещества.

Недостигът на витамини е основната причина за пролетната умора. Нормално е през зимата в менюто да присъстват по-малко пресни плодове и зеленчуци, но през пролетта е задължително да се възстанови витаминния баланс на организма.

Това може да се постигне или с готови хранителни добавки от аптеката, или с включването в менюто на продуктите, съдържащи най-необходимите витамини.

Предлагаме ви някои от хранителните вещества, които се считат за успокояващи, прогонващи стреса и помагащи за справяне със синдрома на хроничната умора, характерен за пролетта:

Антиоксидантите: съдържат се в черната боровинка, броколито, пъпеша, цитрусовите плодове, тиквичките, яйцата, рибата, морските дарове, чесъна, зеления пипер, червеното зеле, тиквата, сладките картофи, доматите.

Витамин В6: има го най-вече в авокадото, граха, фъстъченото масло, свинското месо, сьомгата, спанака, слънчогледовото семе, доматите, орехите.

Витамин В12: най-много в говеждото, яйцата, агнешкото и домашните птици.

Магнезий: той се съдържа в бадемите, бананите, черната боровинка, броколито, кашуто, фурмите, сушените смокини, фасула, мангото, овеса, скаридите, спанака, соята.

Баластни вещества: има ги в ябълките, авокадото, ечемика, броколито, брюкселското зеле, фурмите, зеления грах, лещата, бобовите продукти, овесените трици, крушите, сините сливи, малините, спанака.

Йод: има го в кравето мляко, яйцата, моцарелата, ягодите и киселото мляко.



Най-много белтъчини съдържат бадемите, говеждото месо, кашуто, кашкавалът, пилешкото месо, кравето мляко, яйцата, рибата, фасулът, пуйката, киселото мляко.


Горските плодове: антиоксидантите, влизащи в състава на черната боровинка, ягодите и малините, могат да помогнат да предотвратите оксидантния стрес, който е свързан директно с хроничните заболявания и стареенето. Освен това горските плодове удовлетворяват по-добре липсата на сладко, отколкото сладкарските изделия.

Млечните продукти: калцият и магнезият, които се съдържат например в кашкавала и киселото мляко, могат да се приемат за успокояващи продукти, защото отпускат мускулните влакна. А мазнините, съдържащи се в млечните продукти, също могат да заситят човека. Дори само 30 г кашкавал или 120 г кисело мляко са достатъчни, за да обуздаят “стресовия” глад.

Цитрусовите плодове: и грейпфрутите, и портокалите съдържат висок процент витамин С, който участва в процеса на производството на адреналин. Недостигът на витамин С може да провокира умора и раздразнителност.

Билките: растения, каквито са например копърът, кимионът и розмаринът са истински антиоксиданти. Те имат още едно предимство: употребата на тези билки или по-скоро подправки може да помогне да намалите солта.

Постното говеждо месо: белтъчините, които се съдържат в червеното месо, стабилизират нивото на захарта в кръвта и ви предпазват от емоционалните колебания. А аминокиселината триптофан, която влиза в състава на белтъчините, позволява да запазите спокойствие при всякакъв стрес. Белтъчините ви дават сила да устоите на напрежението. Те помагат да се отпуснете при напрегната ситуация. Говеждото месо е най-добрият източник на витамини от групата В - особено В6 и В12.
Морските водорасли: много пъти е ставало въпрос, че именно морските водорасли са богат източник на йод. Затова съчетанието на риба и водорасли е незаменимо средство за борба срещу стреса.


Морските дарове:
раците и скаридите съдържат много малко калории, но съвсем не са лишени от мазнини. В тях има и много белтъчини, витамини В6 и В12, селен - истински антиоксидант, както и цинк, който ускорява белтъчната обмяна. Цинкът, магнезият и калцият помагат на антиоксидантите да изпълняват работата си, освобождавайки организма от свободните радикали.

Спанакът: той е богат на желязо. Една порция спанак съдържа и 40 % от нашата дневна норма магнезий. Този минерал е призван да понижава стреса. Ако има дефицит в организма, това провокира мигрена, главоболие, умора и обща апатия.

Пуйката: така както постното говеждо, така и пуешкото месо съдържа успокояващия триптофан. Това е аминокиселина, както вече казахме. Но в пуйката има повече белтъчини, по-малко калории и много по-малко “тежки” мазнини.

Зърнени продукти: елдата, пшеницата и другите пълнозърнести продукти помагат за изработването на серотонин. И то много повече, отколкото заниманията с физически упражнения или приема на антидепресанти. Те съдържат и съединителна тъкан, която регулира нивото на захар в кръвта.

Много хора се отнасят с предубеждение към бобовите култури, защото се опасяват от стомашни проблеми. Но това е излишно. Проблемите със стомаха могат да се избегнат много лесно след употреба на грах. Първо, не употребявайте презрял грах. Второ - накиснете го половин час във вода, преди да го сготвите. Така ще избегнете нежеланите последствия и ще снабдите организма си с много витамини и други полезни вещества. Граха е богат на витамини от групата В, необходими за правилното функциониране на нервната система, за здравето на кожата, косата и ноктите, както и за спокоен сън.

Учените открили в този зеленчук и голямо количество антиоксиданти. Тези вещества забавят стареенето и защитават организма от неблагоприятното въздействие на околната среда. Грахът съдържа и много незаменими аминокиселини и растителни белтъчини, близки до животинските. При вегетарианска диета е препоръчителна честата консумация на грах. Същото важи и за тези, които имат проблеми със сърцето или страдат от повишено кръвно налягане. В тези случаи се препоръчва заради обилното количество калий, който се съдържа в този зеленчук.И не на последно място - от древността се знае, че грахът засилва половото влечение. Съвременните учени също потвърждават това.

Друго изключително полезно бобово растение е фасулът. Съществуват около 200 сорта фасул, но далеч не всички от тях могат да се употребяват за ядене, а са декоративни растения.

Фасулът съдържа почти всички известни на науката витамини. В него има и каротин, необходим за зрението, имунитета и здравата кожа. Има и аскорбинова киселина, която защитава от вируси, бактерии и преждевременно стареене. Продължаваме с витамин К, необходим за нормалния състав на кръвта и, разбира се, витамини от групата В.Фасулът е богат на желязо, калий, йод и други ценни микроелементи и има способността да понижава нивото на холестерол в кръвта.

Основното предимство на фасула обаче са веществата, които понижават нивото на захар в кръвта. Именно затова привържениците на народната медицина го смятат за прекрасно средство за лечение на диабет. Официалната медицина признава това свойство на фасула, затова все по-често го включва в диетата на диабетиците.

0 коментара:

Публикуване на коментар