Сподели в Facebook  

вторник, 7 април 2009 г.

Спешната контрацепция може да бъде опасна!

Екстремален съвет от д-р Ангелина Петрова

От опит знам, че в живота се случват какви ли не неща. Буквално от всички страни ни поучават: “Правете секс само с презерватив!”, “Не забравяйте да се предпазите от нежелана бременност!”. Ние вече усвоихме тези простички истини, но понякога в порив на страст можеш да забравиш за тях и да се поддадеш на изкушението. Искам да споделя опита си за решаване на проблема, който възниква веднага след като страстта е преминала и у вас се надига гласът на разума. Не тичайте към банята, промивките на влагалището няма да ви помогнат, защото бързите сперматозоиди след 90 секунди се добират до маточните тръби, а оттам не можете да ги измъкнете. Забравете и за лимона - нали сте съвременна жена, а вкарването на лимонов сок във влагалището си е направо мазохизъм. Това може би са го правели нашите баби и са изгаряли нежните си вътрешности, разрушавали са лигавицата и микрофлората на влагалището. Изходът е друг - аварийната контрацепция.

Има такава таблетка - постинор, която трябва да се изпие в рамките на 72 часа след половия акт, а след 12 часа - още една. Така съветват лекарите. Но аз като гинеколог знам, че аварийният метод не дава гаранции. По своята същност той е мощен хормонален удар по организма, стимулиращ менструацията, но ако тя все пак не дойде, значи не е подействал. Този метод може да се прилага само в крайни случаи, особено ако вие, недай си Боже, сте били изнасилени.

В този случай вземете не само постинор,; но и незабавно започнете да използвате антибактериални свещи «Бетадин». Защото в първите 42 часа след половия контакт бактериите и вирусите още не са успели да се закрепят по стените на влагалището. И помнете като метод на контрацепция постинор не е сигурен! Той вреди на здравето ви и може да наруши менструалния ви цикъл.
Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар