Сподели в Facebook  

сряда, 1 април 2009 г.

Вегетарианците с по висок риск от хранително разстройство


Специалисти от Минесота предупреждават, че макар и вегетарианците да се хранят по-здравословно и да са по-малко склонни към затлъстяване и свързаните с него заболявания, то те сред тях е висока честотата на проблемът в другата крайност - не рядко прибягват до неразумни методи за поддържане на поднормено тегло. Такива могат да са хапчета за отслабване, лаксативи, диуретици или просто предизвикване на повръщане след хранене.

При анкетирането на около 2500 девойки и младежи на възраст между 15 и 23, тези, които се придържали към вегетарианството по-често споменавали склонност към типичното за булимия преяждане. Известно е, че наднорменото тегло е свързано с редица негативни последствия за здравето, но специалисти предупреждават, че поднорменото тегло е не по-малко безопасно, особено предвид методите, които го поддържат.

Авторите на проучването споменават необходимост от отчитане на фактора вегетарианство - преди или понастоящем, когато лекар се сблъска с проблема хранително разстройство. Нещо повече, когато млад човек се интересува от принципите на вегетарианството, винаги следва да се търси причината за този интерес.

Данните са от публикация в списание American Dietetic Association.

източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар