Сподели в Facebook  

събота, 6 юни 2009 г.

ДЕТЕ БОЛНО ОТ СВИНСКИ ГРИП У НАС

7-годишно момиченце от Благоевград е вторият случай на свински грип, регистриран у нас.
Заболяването от новия грипен вирус A (H1N1) е потвърдено днес в Националната референтна лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), съобщиха от Министерството на здрвеопазването.

Детето се е прибрало от Детройт, САЩ на 29 май у нас. Както АСН вече съобщи за изследване е доведено от родителите му. Момиченцето е имало лека хрема и кашлица. Диагнозата му първоначално е ринофарингит, но превантивно е подложено на изследване. Родителите му още в началото заявиха, че детето им не е имало контакт със заболели от тази болест, обясниха експертите от Дирекция "Надзор на заразните болести" в РИОКОЗ-Благоевград.
Заболяването протича в лека форма, само с прояви на хрема и кашлица, без висока температура и други сериозни признаци. При епидемиологичното проучване са установени 6 лица, които са имали контакт с болното момиченце. Те ще бъдат изследвани за носителство на вируса.
Преди два дни от Великотърновската болница беше изписан и първият регистриран у нас със свински грип. Иван Димитров от Павликени се завърна от САЩ за ваканцията си. Заболяването при него премина под лека форма.

0 коментара:

Публикуване на коментар