Сподели в Facebook  

вторник, 9 юни 2009 г.

Криотерапията побеждава псориазиса

Псориазисът е едно от най-честите заболявания на кожата на човека. Именно затова медицината активно изследва причините, провокиращи този недъг: нервен стрес, интелектуална преумора, остри и хронични соматични заболявания (алкохолизъм, наркомания, токсикомания, съществени нарушения на диетата, екологична травма и т. н.), тоест всичко, което може отрицателно да повлияе на имунитета на човека.

Дерматолози от цял свят констатират, че за последните 10 години е протекла съществена еволюция на псориазиса в посока на случаите на неподатливост на лечение на псориазиса с каквито и да било средства.

Като се има предвид възможния рецидив на процеса при болшинството заболели, даже при успешно ортодоксално и традиционно лечение, търсенето на нови лекарствени средства и и методи за терапия на псориазиса остава свръхактуално.

И лекарите, и болните знаят, че в много от случаите е възможно псориатичните обриви да се премахнат. На при много хора положителният резултат се запазва. Болестта отново се връща, а предишната, а и с нова сила. В края на краищата настъпват или невъзприемчивост към лечението, или сериозни усложнения, предизвикани от нерационалното лечение. Затова лечението на болните от псориазис трябва да бъде комплексно, индивидуално и отчитащо общото състояние на пациента, наличието на съпътстващи заболявания, предшестваща терапия, стадий, форма, разпространение и тежест на клиничните прояви.

В океана от лекарствени средства за лечение на псориазиса не само на болния, но на народния лечител и на лекаря е трудно да определи правилния курс към оздравяване. Затова задача на цивилизованата медицина е непрекъснато да търси нови направления на направлений псориазотерапия за практическата медицина.

Съобщенията за използване на ниски, свръхниски и ултраниски температури непосредствено върху патологически изменените тъкани при хронични дерматози, се появяват периодично още в началото на 20 век.

Въздействието с помощта на свръхниски температури помага не само да се премахнат обривите, но и в крайна сметка да се премахне недъга. Трябва да подчертаем, че в настоящия момент криотерапията е най-ефективният начин за лечение на псориазис по окосмените части на главата.

За постигането на най-добрите клинични и козметични резултати се използва цял арсенал от съвременн терапевтична апаратура: лазери, солариум, обща и локална ПУВа терапия (както вече писахме, ПУВА-терапиятa комбинира действието на УВА лъчи с псоралени (системни или локални фотосенсибилизатори), СФТ (селективна фототерапия) и криокамера. Доминиращи позиции в лечението на псориазиса има криокамерата (обща екстремална аерокриотерапия)

Екстремалната арокриотерапия (ЕА) е мобилизираща физиотерапевтична процедура, базирана на кратковременен контакт с кожата с нискотемпературен газ, чиято температура е минус 150 °С.

Аерокриотерапията принционо се различава от традиционните хипотермични процедури (студени душове, зимно плуване и др.). В хода на процедурата вурхиу пациента се оказва мощно раздразващо въздействие, основано на безпрецедентно намаляване на температурата на повърхността на кожата (до-2 °С), което провокира мощен хипотермичен стрес. Раздразващото действие на аерокриотерапията е толкова голямо, че посредством тази процедура се мобилизират практически загубените функции на организма. Мощният хипотермичен стрес от процедурата е способен за няколко часа да възстанови повърхността на увредени стави, за няколко денонощия да отслаби сърбежа при кожни заболявания.

Задачата на криокамерната терапия на псориазиса е да се измени характера на болестта. На първи етап – да се намалят обривите количество при рецидив, да се удължи срока на първичната ремисия. Крайната цел е да се постигне по-дълготрайна ремисия.

Уникалните стимулиращи и мобилизиращи възможности на аерокриотерапията все още се проучват, а това със сигурност ще разшири сферата на лечебното и профилактичното й приложение.


Източник:http://www.lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар