Сподели в Facebook  

петък, 19 юни 2009 г.

Дебелината на врата има връзка със сънната апнея

Въпреки че затлъстяването е известно като основен рисков фактор за обструктивната сънна апнея, много хора, които не са затлъстели страдат от нея, в съответствие с резултатите от ново проучване.
От 5426 възрастни без затлъстяване (с индекс на телесната маса между 18,5 и 27), 54% страдат от обструктивна сънна apnea (OSA). Около половината от тези случаи са леки, а другата половина са с умерена до тежка OSA.
Проучването установи, че умерен до тежък OSA е най-често при мъже на средна възраст с по-големите размери на шията.
"Повече от 50% от тези, които не са със затлъстяване имат леко OSA, което предполага, че в лабораторията може да бъде направена по-точна оценка на хората в този демографски район, благодарение на преносими системи за мониторинг, " отбелязва водещият автор Тимур Йелигулашвили, клиничен ръководителя на SleepTech в Уейн, NJ. Проучването беше представено в Сиатъл в годишната среща на асоциираните Професионални дружества на съня.
Предишни изследвания са открили връзка между OSA и сериозни здравни проблеми, като например сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане и повишен риск от смърт.



Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар