Сподели в Facebook  

сряда, 10 юни 2009 г.

Бадемите са най-полезните ядки

НЯКОИ ХРАНИ съдържат в малък обем големи количества хранителни вещества, необходими на организма. И първа позиция сред тези храни заема бадемът.


Неоспорим факт е, че бадемите например съдържат разнообразие от полезни за човешкия мозък вещества. На първо място са фолиевата киселина (витамин от групата В) и аминокиселината тирозин - предшественик на допамина - преносител на импулси в нервната система. Освен тях голямо е количеството и на магнезия, влизащ в състава на много ензими, които захранват интензивните процеси на обмяна в мозъка. Не,бива да, се, подминава и съдържанието на различни антиоксиданти, например кверцетин, който предпазва мозъчните клетки от вредното въздействие на свободните радикали.

Бадемите предпазват от развитието на сърдечно заболяване. Доказано е, че тяхната консумация понижава не само нивата на общия холестерол в кръвта, но и тези на лошия (Ш1_) холестерол, който е един от главните рискови фактори за развитието на сърдечносъдови заболявания. А когато сърцето и кръвоносните съдове на мозъка са в добро общо състояние, почти няма причина нервната система да не функционира добре.


Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар