Сподели в Facebook  

събота, 13 юни 2009 г.

Лененото масло е по-полезно от Рибеното

В нашата ера на фобия от мазнините и на истинска вълна от нискомаслени и обезмаслени продукти включването на ленено масло в ежедневната диета за много хора може би е, меко казано, странно. Въпреки това, важно е да се знае - лененото масло е изключително богато на незаменими мастни киселини. Незаменими означава, че ние трябва да ги консумираме и да ги включваме в диетата си, защото тялото ни не може да ги произвежда от други мазнини или храни. Много експерти с тревога констатират, че близо 80% от днешното ни общество консумира крайно недостатъчни количества незаменими мастни киселини. Тази липса в крайна сметка води до сериозна заплаха за здравето. Освен че снабдяват тялото с енергия, незаменимите омега-3 и омега-6 мастни киселини действат в организма като компоненти на нервните клетки, клетъчните мембрани и хормоноподобни субстанции, познати като простагландини. Простагландините и омега-3 киселините играят важна роля тялото ни да функционира добре. Омега-3 са доказали терапевтичната си и защитна роля при сърдечносъдови заболявания, рак, автоимунни заболявания, като множествена склероза и ревматоиден артрит, множество кожни заболявания.

Знаците за дефицита на омега-3 могат да са явни или постоянно напомнящи за себе си - от лека умора до фатален сърдечен удар. Много специалисти дори няма да направят асоциация между здравословния ни проблем и този недостиг. Последствията обаче могат наистина да са сериозни. Най-нови изследвания в САЩ показват, че хората приемат едва 10% от това, което им е необходимо за оптимално здраве. Затова авторите препоръчват всеки, които има сериозно отношение към здравето си, да приема достатъчно количество омега-3 и 6, най-вече чрез нерафинирано и чисто ленено масло.

Лененото масло е уникално, тъй като съдържа двете незаменими мастни киселини - омега-3 и 6, във внушителни количества. То е най-богатият източник в природата на омега-3 - почти 60%. То ва е два пъти повече 01 рибените масла. Омега-3 са внимателно изучавани заради благотворното им действие при високи холестеролни нива, високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи, ангина, артрит, множествена склероза и кожни възпаления.



Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар