Сподели в Facebook  

събота, 27 юни 2009 г.

Марихуаната,по-силна от всякога

Въздействието на марихуаната, най-предпочитаната лека дрога в Европа, днес е по-силно от всякога благодарение на иновационните технологии и новите методи за отглеждане на растението. А това крие неподозирани опасности.

Няма друго място в света, на което да се съдържат толкова много доказателства за еволюцията на марихуаната, колкото в холандските кофишопс - заведенията и магазините, в които Холандия толерира продажбата на канабис. Според познавачите в началото на 90-те на холандския пазар са се предлагали само три вида марихуана - "Уайт уидоу", "АК-47" и "Сензи стар". Днес се предлагат над 100 вида треви с печат Made in Holland, определени като леки, средно силни и силни - т.е. за начинаещи, за напреднали и за истински познавачи.
Все повече случаи на пристрастяване
"Джак Хера" например е резултат от дългогодишни подобрения на комбинация от три от най-силните сортове треви, "Нéбула" е с аромат на плод, а "Дурга Мата" е генетичният резултат от кръстоска между две "Супер Шива" с пикантен вкус. Конкуренти на холандския канабис са мексиканският "Пунта роха" и "Акапулко Голден", както и тайландският "Супер-тай".
През 1961 - годината, в която се създава първата конвенция на ООН против наркотиците, нивото на тетрахидроканабинол (ТХК) -субстанцията в канабиса, която действа на човешката психика - е било под 5%. В действителност в най-силните треви концентрацията на тетрахидроканабинол може да достигне до 24%, според проучване на шведската Национална служба по въпросите на дрогата. Тези данни са и причината, поради която Европейската обсерватория за дрога и наркомания (ЕОДН) не се поколебава и за секунда да разпространи предупреждение за потенциалната опасност от употребата на леката дрога.
Обсерваторията със седалище в Лисабон признава, че съгласно данните консумацията на канабис не може да бъде окачествена като опасна за здравето, но подчертава, че броят на пристрастените към марихуаната, търсещи специализирана помощ в здравните заведения, става все по-голям. 20 на сто от 326-те хиляди лекуващи се в центровете за наркомани през 2005-та година в ЕС посочват канабиса като основна причина за техните проблеми, което поставя тази лека дрога на второ място след хероина по отношение на опасността от пристрастяване.
Българската марихуана - с пъти по-слаба от холандската
Преди две години британското правителство окачестви канабиса като не толкова опасна дрога, която бе поставена в категория C. Днес обаче правителството иска да промени взетото тогава решение, като за целта се обръща към парламента с предложението марихуаната да бъде поставена в категория В, т.е. в категорията на малко по-опасните дроги.
В момента във Великобритания учени работят върху изследване, целящо да установи дали има някаква връзка между концентрацията на тетрахидроканабинола и пристрастяването към канабиса. Холандците толерират продажбата и консумацията на марихуана и хашиш с надеждата, че хората ще стоят настрана от твърдите дроги като кокаина. Според Европейската обсерватория за дрога и наркомания концентрацията на тетрахидроканабинол в продавания в Холандия канабис е 17,7 процента, докато в страни като България и Полша дори не достига 1 процент. /DW

0 коментара:

Публикуване на коментар