Сподели в Facebook  

събота, 13 юни 2009 г.

Заболявания по-време на Бременност

Всички по-тежки заболявания на майката по време на бременността крият опасност не само за жената,но и за плода. В някой случи може да се стигне до загуба на бебето, преждевременно раждане на недоносено дете или раждането на дете с увреждания. Към тези заболявания спадат пневмонията, менингитът, чревните инфекции.
Повече внимание заслужават някой наглед невинни инфекции, чийто причинители преминават през плацентата и увреждат плода. Ако през първите два-три месеца бременната заболее от детската шарка рубеола, детето може да се роди с вроден сърдечен порок, слепота и глухота. В такива случаи ако серологичното изследване докаже наличие на рубеола бременната, се препоръчва прекъсване на бременността. Казаното е валидно само за жени, които не са имунизирани срещу рубеола.
Появата на херпес на устните или външните полови органи крие опасност от предаване заразата на плода по кръвен път, а във втория случай – по време на раждането тежко увреждане на нервната система на бебето. При херпес на половите органи се препоръчва раждане със секцио.
Хепатит А или болестта на мръсните ръце се предава пряко или косвено.За предпазване се препоръчва колкото може по-малко контакти с хора, избягване на контакти с болни и в никакъв случай допир с болни от жълтеница.
Гнойните инфекции по кожата на бременната са нежелателни, защото мака р и рядко, инфекцията може да се предаде на плода по кръвен път, а след раждане, колкото ида се пази, майката може да предаде инфекцията по времена допир с новороденото. Затова тези инфекции трябва да се лекуват преди раждането.


Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар