Сподели в Facebook  

петък, 12 юни 2009 г.

Проблемите с пулса разкриват опасни болести

НАРУШЕНИЯТА В ПУЛСА могат да свидетелстват за различни болестни състояния: поражения на миокарда, натравяния. нарушения в обмяната на веществата, дори за скрита депресия.

Сърцето ни „бие"неуморно през целия ни живот: то се съкращава повече от 100 хиляди пъти на ден и всеки час придвижва по кръвоносните ни съдове около 300 л кръв. Неговите удари са своеобразен шифрован разказ за състоянието на организма. Пулсът не трябва да се измерва в изправено или легнало положение, ако сте гладни или току-що приели храна, ако сте премръзнали или сте се прегрели, а за жените - през и в навечерието на критичните дни. Ударите на сърцето могат да се преброят лесно, фиксирайте броя удари на пулса за 30 секунди и умножете резултата по 2. Ако страдате от сърдечни проблеми и няма гаранция, че количеството на ударите през различните промеждутъци от време е еднакво, най-добре бройте в продължение на 1 минута.

За възрастните нормата е 60-80. С годините пулсът става по-бавен - не повече от 65 удара в минута. Интересен, а и важен факт е, че при издишване той се учестява, а при вдишване се забавя.

Ако ударите на сърцето ви са по-малко от нормалното, става дума за брадикардия. Ако сте спортист или просто спортувате редовно, този резултат може да свидетелства за по-икономична работа на сърцето. Но ако не сте свикнали с натоварването и тренировките, вероятно страдате от някакво заболяване: вирусна инфекция, повишено вътречерепно налягане, намаляване на функциите на щитовидната жлеза, различни заболявания на сърцето. Затова задължително си направете кардиограма, анализ на хормоните на щитовидната жлеза, УЗИ на сърцето и биохимично изследване на кръвта.

Понякога пулсът изчезва за кратко време. Това състояние се нарича блокада на сърцето, т.е. забавяне или пълно прекратяване на преминаването на импулсите на възбудата по проводящата система на сърцето. Ако ударите закъсняват за секунда, може да се появят конвулсии и припадъци, които са опасни за живота.

Блокадите обикновено започват при тежки не-кротични, склеротични или възпалителни процеси в сърцето, при сложни пороци и след инфаркт.

Учестеният пулс (тахикардия) е по-разпространен и познат практически на всички. Това се случва и на здравите хора - след вълнение, физическо натоварване, порция алкохол, но много бързо всичко се връща в нормата.

Понякога обаче тахикардията може да продължи с часове или дори с дни. Ако тя се съпътства с повишено налягане или температура, те трябва да се лекуват. При липса на такива, трябва да се провери нивото на хемоглобин в кръвта и активността на щитовидната жлеза. Обърнете се за консултация към кардиолог - понякога това е сигнал за възпаление на миокарда.

Най-често тахикардията се дължи на вегетативно-съдова дистония и трябва да се погрижите за нервната си система.
Понякога пулсът изведнъж закъснява или избързва. Кардиолозите наричат това състояние екстрасистола. Тези неприятни усещания често плашат пациентите и провокират техните съмнения за наличието на сериозно заболяване. Сами по себе си екстрасистолите не носят никаква вреда. Това е един от типичните признаци на скритата депресия.

Екстрасистолите могат да бъдат провокирани и от пушене, алкохол, силен чай или кафе, преяждане, болки в областта на коремната кухина. Ако те са не повече от 200 за денонощие, няма никакви органични отклонения. Но за тези, които страдат от сърдечни заболявания (атеросклеротични изменения на сърцето, стенокардия, инфаркт на миокарда), екстрасистолите са тревожен признак за изостряне на заболяването.

Напрежението в артериите се определя чрез силата, която е необходимо да се приложи, за да се прекрати преминаването на пулсовата вълна по артерията. Това се проверява по следния начин: по дължината на съда се поставят на разстояние два пръста. С единия се натиска артерията дотогава, докато вторият пръст не престане да възприема пулса.

Ако е необходима по-голяма сила, пулсът е нарича твърд и това често се случва при високо кръвно налягане и атеросклероза. Твърде мекият пулс е характерен за ниското артериално налягане.


Източник: lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар