Сподели в Facebook  

вторник, 2 юни 2009 г.

Алое вера лекува изгаряния

Лековитите свойства на алое вера се споменават дори и в Библията. Днес се използва като съставка за приготвянето на здравословна храна и дори в енергийните напитки.

Какво представлява?

За родина на алоето и място където се среща най-често се смята Африка и Карибите. Растение от семейство месести, както кактуса, вирее в горещи и сухи райони. Листата му са дълги и тънки с бодли по краищата. Алое вера е най-разпространения вид от над 400 видове алое.

Лечебната сила

Растението има многобройни приложения. Най-известното му свойство е да лекува изгаряния, като намалява възпалението и има охлаждащ ефект. Ако имате алое вера в дома си можете просто да отрежете връхче от него и да изцедите част от сока му върху раната. Съществуват и някой доказателства, че алое вера спомага за лекуването на акне и изглажда кожата на лицето.
Не е нужно да похапвате бодливите израстъци, за да имате полза от алое вера. Можете просто да консумирате няколко капки от неговия сок за подобряване на храносмилането и като полезна част към вашата диета. Освен това спомага за по-красиви зъби и здрави венци, изглажда кожата и засилва имунната система.
Някой тестове сочат, че нормализира нивото на кръвната захар при диабетиците и облекчава пристъпите на колит. Свойствата на алое вера помагат на организма да се пречисти от токсините, най-вече тези в храносмилателния тракт.
Поради съдържанието на алоин, алое вера е много силен лаксатив. Много производители на продукти с алое вера премахват алоина от продуктите си именно поради лаксативнното му действие.

Източник:http://www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар