Сподели в Facebook  

петък, 5 юни 2009 г.

Пушим най-много в Европа

По повод на Световния ден за борба с тютюнопушенето - 31 май, Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести "Св. София" и Дружеството по белодробни болести с подкрепата на фармацевтичната компания Софарма организираха Ден на отворени врати за консултации за пушачи. Д-р София Ангелова не само даваше професионална лекарска помощ, а се опитваше и да мотивира пушачите да се откажат от вредния си навик.

"У нас 85-90% от пациентите в белодробните клиники и отделения са пушачи, а останалите 10-15% са пасивни пушачи. Пасивното пушене също застрашава човешкия живот", алармира д-р Ангелова. Тя допълни, че от 2001 г. СБАЛББ "Св. София" набляга на превенцията и организира безплатни прегледи, в резултат на които голяма част от изследваните са отказали цигарите. На помощ на специалистите е и оригиналният български препарат Табекс, който помага за отказване от тютюна в 70% от случаите, при това без да предизвиква неприятните усещания на никотиновия глад.

Тютюнопушенето е рисков фактор за повече от 25 заболявания -основно белодробни и сърдечно-съдови. Пушачите се разболяват 2 пъти по-често от пневмония, а инсултите и инфарктите при тях са 2,5 пъти повече. България е на първо място в Европа и на второ в света след Куба по потребление на цигари на човек от населението. У нас броят на пушачите надвишава 3 милиона души! Изключително тревожен факт е широкото разпространение на тютюнопушенето сред децата и младите хора. Делът на пушачите сред младежите на възраст 15-24 години през 1996 г. е бил 39%, а през 2001 г. е нараснал на 41%. Пушенето е най-разпространено сред хората между 25 и 45 години - от тях 59% са пушачи. Докато през далечната 1970 г. средно на глава от населението са били изпушвани по 1550 цигари, то през 2000 г. броят им вече е удвоен - 3410.



Източник:www.lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар