Сподели в Facebook  

понеделник, 1 юни 2009 г.

Ваксината срещу пневмококи не е задължителна

Пневмококът е популярното име на Streptococcus pneumoniae. Среща се масово в носа и гърлото на здравите деца, при които имунната система е все още недоразвита или не произвежда защитни антитела. При децата в предучилищна възраст носителството на пневмококи може да достигне до 60%! Ако тези бактерии достигнат до кръвта или вътрешните органи, могат да предизвикат опасни заболявания:

Възпаление на мозъчните ципи (менингит) - ако достигнат до мозъчните обвивки на главния или гръбначния мозък и предизвикат там възпалителен процес. Септицемия - ако проникнат в кръвта и, предвижвайки се в нея, се разпространяват из целия организъм.

Възпаление на белите дробове (пневмония) - ако след преминала вирусна инфекция, поразят долните дихателни пътища.

По-рядко могат да са причина и за възпаление на апендикса, костите, ставите, жлъчния мехур, ендокарда, перикарда, тестикула, слюнната жлеза, простатата, влагалището, шийката на матката, яйчника, коремницата (перитонит). Предизвикват също така болести като възпаление на средното ухо, синусите, конюктивита.

Дори не толкова сериозните болести, предизвикани от пневмококи, са много опасни, защото тези болестотворни микроорганизми не се повлияват от повечето антибиотици. Лечението изисква прилагането на редки и скъпи медикаменти. Най-резистентни са седем пневмококи, отговорни за 70% от случаите на тежки заболявания.

Можете да предпазите детето си с помощта на специална ваксина, осигуряваща защита срещу седемте най-опасни разновидности. Тя трайно стимулира имунната система и намалява количеството бактерии в лигавицата на носа и гърлото. Ефективна е и при деца под 2 годишна възраст. За съжаление, ваксината срещу пневмококи не спада към задължителните. Тази ваксина е платена и лекарят трябва да установи колко дози са необходими за детето (зависи от възрастта.

Източник:http://www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар