Сподели в Facebook  

сряда, 24 юни 2009 г.

Как емоциите влияят на здравето ни

Когато човек е в добро емоцинално здраве, е наясно със своите мисли, чувства и поведение. Той е в състояние да се справи със стреса и проблемите, които са естествена част от живота. Тогава самочувствието му е добро и той има пълноценни взаимоотношения с останалите. Животът, обаче, поднася събития, които могат да ни извадят от равновесие и да ни разстроят трайно. Възможно е постоянно да изпитваме тъга, стрес и безспокойство.




Събитията, които могат да ни разстроят дълбоко са - загуба на работа, излизане на детето от дома или връщането му, загуба на човек, когото обичаме, развод или женитба, заболяване или сериозно нараняване, повишение в службата, финансови проблемите, раждане на дете, преместване в друго жилище.




Добрите промени могат да бъдат също толкова стресиращи както лошите.



Тялото ни реагира по начин, по който мислим, чувстваме и действаме. Когато сме стресирани, обезспокоени или объркани, тялото се опитва да ни каже, че нещо не е наред. Например, високото кръвно налягане или стомашната язва, вероятно са свързани със стресиращо събитие, за което не си даваме сметка, колко ни е разтърсило. Следват сигнали на тялото, вследствие на подтиснатите чувства или емоциите, които преживяваме.



Какви могат да бъдат сигналите на тялото, че нещо не е наред?

Болките в гърба, промяната в апетита, болките в гръдния кош, появата на констипация или диария, пресъхнала уста, хиперактивността и безсънието, главоболието, високото кръвно налягане, липса на концентрация, аритмията, сексуалните проблеми, повърхностното дишане, схванатият врат, потенето, разстроеният стомах, напълняването или отслабването, всичките тези симптоми, могат да се вследствие на състоянието, в което се намираме и са типични прояви на стрес и депресия.



"Потъването", постоянните негативните емоции и преживявания могат да доведат до отслабване на имунната система, вследствие на което организмът е податлив на чести простудни заболявания и други инфекции. Лошото е, че по време на тези емоционални сривове обикновено не обръщаме внимание на здравословното си състояние въобще, даже напротив вредим си. Липсва желанието за движение, храненето не е пълноценно и не се изпълняват предписанията на лекаря. Често в такива състояния се посяга към алкохола, тютюнопушенето става прекомерно, възможно е да се появи пристрастяване към лекарства.




Първи стъпки към преодоляване на депресията


В подобно състояние, когато се прояви интерес към емоционалното състояние и наличието на проблеми в личния живот, се отказва контакт. Само че първата стъпка за преодоляване на проблема е да споделите как се чувствате.



Посетете личния си лекар и му опишете болковите си усещания, за да може той да се увери, че няма здравословна причина за тях. След като се изключи тази вероятност, потърсете емоционална причина. Лекарят ще ви предложи начини да се справите с проблема и да подобрите емоционалното си състояние.



Ако негативните чувства, които изпитвате продължават и са толкова силни, че ви „изхвърлят“ от живота, се налага да поговорите със специалист, психотерапевт. Най-вероятно става въпрос за депресия. Депресията е заболяване и изисква индивидуална консултация, медикаментозна терапия, а понякога и двете.



Емоционалното състояние - как да се подобри?


За да се задвижат механизмите по преодоляване на депресивните усещания, е необходимо да признаете емоционалното си състояние и да разберете защо се чувствате така. Коя е истинската причина за тъгата, която изпитвате, за отчаянието и постоянната ви тревожност. Това ще ви помогне да откриете проблема и да ръководите и направлявате емоциите си по-нататък.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар