Сподели в Facebook  

четвъртък, 11 юни 2009 г.

Боледувайте си вкъщи, не на работното място!

Хората, които често ходят на работа въпреки че не се чувстват добре рискуват в бъдеще да отсъстват много повече поради по-сериозни заболявания, отколкото ако си вземат три дни болничен.
Според скорошно проучване насърчаването на работниците да идват на работа, когато са болни е в минус, както за работодателя, така и за работника. Екип, ръководен от Гунар Бегстрьом, от Института Каролинска в Стокхолм, проучва две групи – 3700 работници от публичния сектор, в по-голямата си част жени и 2500 заето в частния сектор, повечето мъже.
Работниците посещаващи работа, когато са болни имат много повече отпуск по болест след това. През първата година на проучването, 19% от работещите в публичния сектор и 13% от тези в частния, имат повече от 5 дни в които ходят на работа въпреки,че са болни. За тези работници, рискът от отсъствие за 30 дни болничен за същата година е 40 до 50 % по-голям, след приравняване с останалите фактори.
Когато работниците прекарват заболяването си „на крак” вероятността да успеят да се излекуват напълно намалява с 30% и следователно вероятността да се разболеят по-сериозно се увеличава.



Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар