Сподели в Facebook  

събота, 6 юни 2009 г.

Младежът с диагноза "свински грип" е изписан от болницата

Младежът Иван Димитров на 21 години заразен с т.нар."свински грип" /swine flu/ и бе приет във Великотърновската болница е изписан днес, съобщи БНР.

От РИОКОЗ и МНЗ съветват хората за предпазни мерки, които е необходимо да спазват заради новия грипен вирус.
Преди да се предприеме пътуване е необходимо да се потърси информация относно разпространението на грип при хора, причинен от новия грипен вирус А (Н1N1) „свински грип” в местата, които ще бъдат посетени. Наред с антивирусните препарати (Тамифлу, Реленца), които могат да се използват профилактично или с лечебна цел, е необходимо да се вземат достатъчно количество влажни хигиенни кърпички, евентуално дезинфектант за ръце на алкохолна основа и термометър.
Необходимо е предварително да се осигури информация къде и по какъв начин може да бъде получена медицинска помощ на мястото, за където се заминава.Да се избягват пътувания при заболяване. Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане. Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица чрез докосване след това на очите, носа или устата си. Тъй като някои вируси и бактерии могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване от повърхности. Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце на алкохолна основа. Симптомите на новия грип при хората не се различават от тези при сезонния човешки грип. Поради това е необходимо самонаблюдение за поява на тези симптоми – повишена температура, кашлица, хрема, главоболие и болки по цялото тяло, силно неразположение, втрисане, лесна уморяемост, а в някои случаи повръщане и диария, в рамките на 7 дни след завръщането и евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни лица или с повърхности, които може да са били замърсени от болни лица). Както и при сезонния грип може да се развият пневмония и респираторни смущения.Да се избягват тесни контакти с болни хора по време на пътуването. При възникване на заболяване с горните симптоми или при влошаване на налично хронично заболяване в този 7-дневен период консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е строго препоръчителна. Лекарят трябва да бъде уведомен за симптомите, за местата, които са посетени, за директен контакт с болни и съмнително болни от новия грип при хората.Новият грип се предава чрез контакт с болни хора. „Свинският грип” не се предава чрез храна./БГНЕС

0 коментара:

Публикуване на коментар