Сподели в Facebook  

сряда, 17 юни 2009 г.

Как се диагностицира болест на Паркинсон

При поставяне на диагнозата Паркинсонова болест се вземат предвид анамнезата и неврологичното изследване. В анамнезата влизат сведения за близки роднини с това заболяване и приемането на медикаменти, които могат да симулират Паркинсонова клинична картина. Неврологичният преглед включва оценка на походката, координацията, както и задаването на някои задачи за изпълнение с ръце (откопчаване и закопчаване, завързване на връзки на обувки и т.н.). Диагнозата Паркинсонова болест е много вероятна, ако имате:
• поне два от трите основни симптома - тремор, забавяне на моториката, мускулна ригидност.
• начало на симптоматиката само в едната половина на тялото.
• треморът е по-изразен в покой, напр. когато ръцете ви почиват в скута.
• силен отговор към антипаркинсоновия медикамент леводопа.
• усложнения: Паркинсоновата болест често се съпътства от допълнителни проблеми. Един от тях е депресията - тя може да се появи преди Паркинсоновата симптоматика.
Адекватната антидепресивна терапия прави по-лесно управляеми останалите прояви на паркинсонизма. Пациентите често имат проблеми със съня. Те изпитват трудности при дъвкането и преглъщането - мускулите, които участват при тези движения, могат да бъдат засегнати. Болестта на Паркинсон може да предизвика уринарна инконтиненция (неволно изпускане на урина) или ретенция на урината (затруднено освобождаване) в пикочния мехур. Много пациенти развиват констипация, тъй като се засягат моторните функции на храносмилателната система. Сексуални дисфункции и спадане на сексуалните желания също се появяват при някои болни.



Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар