Сподели в Facebook  

сряда, 3 юни 2009 г.

Опасен ли е повишеният хемоглобин

Хемоглобинът е сложна белтъчина, която влиза в състава на еритроцитите и участва в процеса на транспортиране на кислорода и въглерода между белите дробове и клетките на другите органи.

Нивото на хемоглобин в кръвта може да се понижава или да се повишава. Пониженият хемоглобин може да свидетелства например за наличието на такова заболяване, каквото е анемията с недостиг на желязо. Повишеният хемоглобин също може да е признак за редица здравословни проблеми. Нивото на хемоглобина може да се повиши след интензивни физически натоварвания. Това явление се диагностицира доста често при скиори, алпинисти, пилоти.

Пребиваването в определена местност също оказва влияние на нивото на хемоглобин в кръвта. Повишеният хемоглобин е характерен за живеещите на терени с висок релеф. В този случай хемоглобинът се повишава рефлекторно, т.е. в отговор на разредения въздух. Показателите на хемоглобина могат да се повишат и след продължително пребиваване на чист въздух. Доста често повишени нива на хемоглобин се срещат и при заклетите пушачи. Повишеният хемоглобин може да свидетелства за наличието на заболявания на кръвта и потенциална... вероятност от онкологични заболявания. Той е симптом за заболявания като сърдечно-съдова недостатъчност, вродени пороци на сърцето, чревна непроходимост, сгъстяване на кръвта, увеличаване на количеството еритроцити в кръвта.

За понижаване на нивото се препоръчва спазването на диета, която ограничава употребата на белтъчини от животински произход (червено месо, черен дроб, субпродукти). В този случай са препоръчителни соята и бобовите растения. Диетата ограничава и употребата на мазна храна, тъй като постъпващото голяма количество мазнини може да увеличи образуването на плаки по стените на съдовете. Не трябва да се приемат никакви витамини без лекарско предписание. Те съдържат фолиева киселина, мед, витамини от група В, които повишават усвояването на желязото, а съответно и нивото на хемоглобина.



Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар