Сподели в Facebook  

понеделник, 22 юни 2009 г.

Кръвната група е определяща за най-подходящия спорт

Според някои специалисти по диетология тайният ключ към стройната фигура не са безбройните диети или хирургичните интервенции, а кръвната група. Тя не само определя начина, по който да се храним, но и избора на физическа активност, която да е най-подходяща за особеностите на нашето тяло. От кръвната група зависят също изгарянето на калориите, енергията и реакциите на стрес на организма.



За да повишите ефекта на физическите натоварвания, спортувайте според кръвната си група.


Спорт при кръвна група 0


Хората с нулева кръвна група реагират незабавно при стрес. При напрегнати ситуации надбъбречните им жлези произвеждат голямо количество адреналин и други хормони, повишаващи енергийния заряд многократно. Ако енергията се използва рационално, т.е. за активни физически натоварвания, напрежението се превръща в позитивни емоции. Редовните и усилени тренировки поддържат емоционалното равновесие и регулират теглото. За да свалят килограми, трябва да се упражняват много интензивно. С повече спорт ще повишат киселинността в мускулната тъкан и ще ускорят изгарянето на мазнините. Отдадат ли се на мързела, рискуват да се поддадат на негативните влияния на стреса и да си докарат безсъние, депресия, намален имунитет и затлъстяване.
Физическите натоварвания, които са най-подходящи за хората с кръвна група, 0 са:

* аеробика – около 60 минути, 3-4 пъти седмично
* джогинг – 30 минути, 3-4 пъти седмично
* силови тренировки във фитнеса – 30 минути, 3 пъти седмично
* плуване – 30-40 минути, 3-4 пъти седмично
* каране на велосипед – 30 минути, 3-4 пъти седмично



Спорт при кръвна група А


Хората с кръвна група А реагират внезапно на първия стадий на стреса с безпокойство, раздразнителност и хиперактивност. Стресовите сигнали директно нахлуват в нервната система. Организмът се опитва да възстанови равновесието с трупане на мазнини в мастните депа. Ако не се противопоставят на напрежението навреме, увеличават прекалено риска от сърдечносъдови и дори ракови заболявания. Препоръчва се средноинтензивна физическа активност.
Физическите натоварвания, които са най-подходящи за хората с кръвна група А, са:

* йога – 30 минути, 3-4 пъти седмично
* разходки сред природата, каране на велосипед – 30 минути, 3-4 пъти седмично
* плуване – 30 минути, 3-4 пъти седмично




Спорт при кръвна група В
Хората с кръвна група В понасят по-лесно стреса. Това е така, защото реакциите им са едновременно на интелектуално и на физическо ниво и се балансират. Затова трябва да се правят упражнения, които, от една страна, не изискват голямо количество кислород, а от друга – не натоварват умствената дейност прекалено.
Физическите натоварвания, които са най-подходящи за хората с кръвна група В, са:

* бързо ходене – 30-40 минути, 3 пъти седмично
* източни бойни изкуства – 60 минути, 3 пъти седмично
* тенис – 60 минути, 3 пъти седмично,
* аеробика – 60 минути, 3 пъти седмично
* силови тренировки във фитнеса – 30 минути, 3 пъти седмично



Спорт при кръвна група АВ
Хората с кръвна група АВ реагират на стрес по същия начин, както хората от кръвна група А – интелектуално. Затова и препоръките относно характера на физическите натоварвания са същите. Видовете спорт, които предполагат остро съперничество и напрягат нервната система, са противопоказани. В противен случай имунната система на организма отслабва и той се старае да се възстанови чрез отлагане на подкожни мазнини.


Източник: puls.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар