Сподели в Facebook  

четвъртък, 4 юни 2009 г.

Свинският вирус по-неагресивен от птичия

В последния един месец една от най-актуалните здравни теми се оказа сериозната заплаха от т нар. свински грип или както Световната здравна организация (СЗО) го нарече - грип A (H1N1). Няма как и ние да не отделим време и място на това сериозно заболяване. Освен всичко останало, като че ли най-важното е, че то е по-малко смъртоносно от щама H5N1, по-известен като птичи грип, който причини смъртта на над 1000 души в Азия само до 2003 година. За щастие H1N1 не е толкова агресивен, коментира Хосе Кордова Вилалобос, министър на здравеопазването в Мексико. При предходната епидемия бе отчетена смъртност от 70 процента. Над 160 се смята, че са случаите с летален изход от свинския грип в страната, макар и засега официално приетите да са по-малко. Междувременно Япония съобщи за първи случай на заподозрян носител на вируса - 17-годишен ученик, завърнал се от Канада. Великобритания съобщи за два нови случая на вируса, регистрирани на Острова. Швеция и Полша са изнесли данни за по един случай на заболял от новия грип.

Преди седмици СЗО вдигна глобалната степен на тревога от грипна пандемия до пета - предпоследна фаза. По шестстепенната скала за измерване на опасността от зараза пета степен означава, че пандемията ще избухне всеки момент. Това е сигнал, че вероятно вирусът няма да изчезне лесно и може за дълго време да представлява заплаха за здравето. Известно е, че всички грипни вируси са непредвидими и сегашният свински щам трябва внимателно да се наблюдава дали ще мутира в по-опасна разновидност или в по-безобидна, както и къде точно преминава.

По какво ще го познаем
Симптомите на свинския грип не се различават от тези при сезонния човешки грип. Поради това е необходимо самонаблюдение за поява на белези като повишена температура, кашлица, хрема, главоболие и болки по цялото тяло, силно неразположение, втрисане, лесна уморяемост, а в някои случаи повръщане и диария. Както и при сезонния грип може да се развият пневмония и респираторни смущения. СЗО не препоръчва да се ограничават пътуванията, да се затварят граници или да се възпрепятства движението на хора, стоки и услуги. Няма и опасност от ядене на подходящо приготвено свинско месо. Експертите от СЗО препоръчват на хората да спазват по-добра лична хигиена, често да измиват ръцете си и най-важното -да запазят спокойствие.

Източник:http://www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар