Сподели в Facebook  

четвъртък, 4 юни 2009 г.

Чесънът – неизменимо лекарство

Родината на чесъна е Централна Азия и се смята, че съществува от около 5000 години. С много бройните си полезни вещества миризливият зеленчук и подправка се нарежда на челни позиции в нужните за организма храни.
Лечебната му сила е позната още от китайския фолклор отпреди хиляди години. Чесънът съдържа антиоксиданти и вещества съдържащи се в повечето медикаменти създавани от фармацевтичните компании имащи противовъзпалително действие. Миризливкото е доказан широкоспектърен антибиотик, който се бори с бактериите, паразитите и вирусите. Намалява кръвното налягане и холестерола, нормализира бързото съсирване на кръвта, действа като спазмолитик и медикамент против възпаление. Доказан е също така и диуретичния му ефект.
Трябва обаче да внимавате за начина, по който консумирате този полезен зеленчук. Големи дози суров чесън могат да предизвикат газове и диария. Безспорно за борбата с бактериите най-добре е да хапвате суров чесън, но термичната обработка не намалява много полезните му свойства. В борбата с рака обаче наблегнете на суровия вариант. Ако искате да намалите вредите върху дъха си след консумацията на чесън, го комбинирайте с магданоз, който убива до някаква степен миризмата.


Източник:http://www.lekar.bg/

0 коментара:

Публикуване на коментар