Сподели в Facebook  

сряда, 17 юни 2009 г.

Прекалено много телевизия и компютри застрашават здравето на децата

Лесният достъп до най-разнообразни медии увеличава опасностите за децата свързани с редица проблеми като затлъстяване, хранителни разстройства, употребата на наркотици и началото на сексуалната активност, според американски експерт.
Средно, американските деца и тинейджъри прекарват повече от шест часа на ден с медии като телевизия, компютри, интернет, видео игри и VCR или DVD плейъри - повече време, отколкото прекарват в училище и да пишат домашните си, казва д-р Виктор C . Страсбургер от Университета в Ню Мексико.
"Медиите не са основна причина за всяка детска здравен проблем, но те не имат съществен принос за много здравословни проблеми, " казва Страсбургер. „Сред тях: насилие, секс, наркотици, затлъстяване и хранителни нарушения..
Родителите, учителите и лекарите трябва да бъдат обучени за тези връзки, както и обучението на децата за медиите трябва да бъде задължително в училище, препоръчва той.
"Родителите трябва да променят начина, по който децата им имат достъп на медиите - да не позволяват телевизор или компютър в спалнята, да ограничават развлеченията пред екрана на най-много два часа на ден и да общуват повече с децата и подрастващите.”

Статистиката сочи още че:
- децата под 6 години гледат поне 2 часа на ден телевизия или DVD
- децата между 8 и 18 години прекарват поне по 4 часа на ден пред телевизора и поне още два часа пред компютъра
- децата, които прекарват по 4 часа на ден пред телевизора или компютъра са три пъти по-застрашени от затлъстяване
- децата, които гледат филми изпълнени с насилие и убийства са два пъти по-податливи на извършването на актове на насилие в обществото под влияние на медиите
- телевизионните герои често провокират децата към вредни навици като тютюнопушене, алкохол, наркотици и агресивно поведение, както и към расизъм

Първите две години от живот на детето са най-критични за умственото му развитие. През това време играта с родителите и общуването не трябва да се заместват от телевизията, тъй като това влияе зле на възприятието на детето.
С напредването на възрастта телевизията и компютрите може да се отрази зле на успеха в училище, общуването с приятели и развиването на комуникативни умения у детето.



Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар