Сподели в Facebook  

петък, 19 юни 2009 г.

Пазете се от стомашни бактерии през лятото

ДИАРИЯТА НЕ Е БОЛЕСТ, а симптом на различни заболявания. Причинява се главно от замърсена храна или вода. Повече от 400 бактерии нормално живеят в червата ни. Освен тях там има много вируси и други причинители на инфекции, които попадат в нашето тяло. Някои от тях може да инфектират стомашно-чревния тракт и да предизвикат диария. Лечението се състои от хранителна диета и лекарствени средства.

Пийте билков чай, състоящ се от лайка, ким, маточина, мента и резене.
Лайката има противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, ранозаздравяващо, успокояващо, потогонно и други действия. Приложението й е насочено към възпалението на храносмилателната система и по-специално към ентероколи-та. Плодовете от ким действат антисептично, спазмолитично, болкоуспокояващо и стимулиращо секрецията и моториката на стомаха и червата.

Приложението им е газогонно действие, при стомашно-чревни колики и възпаления при лошо храносмилане.

Плодове от резене премахват коликите и действат газогонно.

Листата от маточина и от мента имат антиспастично, болкоуспокояващо действие. Стимулира апетита и процесите на храносмилането, потиска гаденето и повръщането.

Една чаена лъжичка смес се залива с 250 мл студена вода. Загрява се до кипване. Похлупва се и престоява 5 мин. Прецежда се. Пие се по една чаена лъжичка няколко пъти на ден - лайка 45 г; плодове от ким 10 г; плодове от резене 15 г; листа от маточина 20 г; листа от мента 20 г.

Билков чай от джоджен - стиска сушен джоджен се пуска в половин литър кипяща вода. Получената отвара се пие неколкократно през целия ден.

Чай от черни боровинки - изсушената черна боровинка съдържа дъбилно вещество, което е подходящо при разстройство. 2 супени лъжици изсушени боровинки се заливат с половин студена вода, нагряват се д кипване, оставят се да врат 15 мин. и се прецеждат. При нужда се пие умерено топъл и неподсладен по четвърт чаена чаша няколко пъти дневно.

Чай от полска детелина -полската детелина е билка, съдържаща дъбилни вещества с ефикасно действие при разстройства. Две чаени лъжички полска детелина се заливат със студена вода, нагряват се до кипване, варят се до 2-3 мин. и се прецеждат. При нужда се изпива 1 чаша неподсладен чай на глътки.

Черният касис се цени като богато на витамини диетично средство и се препоръчва на хора, които страдат от диария, под формата на неподсладен сок. При нужда се пие 2 пъти дневно по една чашка (100 мл) сок от касис.

Чесън и лук - и двете действат стимулиращо и противомикроб-но на червата, помагат при остри и хронични чревни инфекции при ферметационни процеси в червата и за изгонването на газове. Нарязват се на ситно, при необходимост се вземат по няколко пъти дневно, лукът с лъжица, а чесънът на върха на ножа, без каквито и да било други добавки или пък смесени с извара.

Ако диарията не спре след прилагането на едно от препоръчаните средства в срок от 2 дни, трябва да се консултирате, лекар.





Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар