Сподели в Facebook  

петък, 5 юни 2009 г.

Няколко глътки вода след кърмене пазят бебето от млечница

Млечницата (coop, монилиаза) е гъбична инфекция. Това често срещано заболяване се наблюдава обикновено при новородени или кърмачета. Развива се при неспазване на хигиенните изисквания и се благоприятства от травматизирането на устната лигавица. В някои случаи детето се заразява при раждането, ако майката страда от монилиаза на влагалището. В други случаи соорът се получава при продължителен прием на антибиотици от майката или от бебето след раждането. Антибиотиците преминават в кърмата, като по този начин унищожават "добрите" бактерии.

По лигавицата на бебето (вътрешната страна на устните и бузите) се образуват малки бели налепи, които могат да бъдат оприличени на остатъци от кисело мляко. Ако заболяването напредне, могат да се образуват плътни бели налепи по лигавицата на езика и бузите. В някои случаи те дори се разпространяват към гълтача и затрудняват преглъщането. При наличие на големи налепи кърменето също става проблемно.

Лечението включва внимателно очистване на налепите с помощта на марля, натопена във воден разтвор на сода бикарбонат. След това лигавицата на устата се намазва с орални противогъбични медикаменти. Няколко дни са достатъчни, за да отшуми гъбичната инфекция. Когато лечението приключи и гъбичките изчезнат, е желателно да смените бибероните. Профилактиката на млечницата се състои в стриктно изваряване на всички предмети, които детето слага в уста - лъжички, биберони, играчки. След кърмене давайте на бебето няколко глътки вода - по този начин остатъците от млякото ще се отмият и ще избегнете развитието на гъбички. Повишаването на съпротивителните сили на кърмачето, като естествено хранене и закаляване, също допринася за предотвратяване появата на заболяването.



Източник:www.lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар