Сподели в Facebook  

четвъртък, 18 юни 2009 г.

Лятно меню срещу холестерола и килограмите

Съвсем естествено е през лятото да ядете по-малко е напълно възможно да го направите, без да чувствате лишения. Достатъчно е да следвате правилото за четири и половина купички плодове и зеленчуци на ден плюс обезмаслено мляко. Така ще си набавяте безценните за организма фибри, калций и други важни хранителни съставки.

Приемането на богати на фибри храни има предимството, че след като а нахраните, няма да последва така познатото краткотрайно насищане, последвано от внезапен апетит. Ако сте готови за лятна диета, можете да започнете с това:

Домати и чушки за витамин А , витамин С и Ликопен
Един средноголям домат: притежава само 35 калории, но дава на организма цели 40% от витамин С и 20% от витамин А, необходими за цял ден.

Освен това доматите имат високо съдържание на ликопен (силен антиоксидант, който дава червения цвят на много плодове и зеленчуци). Той се използва при превенция от различни видове рак.

Чушките също съдържат полезни антиоксиданти, катo бета-каротин, който засилва имунната система и предпазва от увреждане на клеткит, предизвикано от свободни радикали.

В чушката се открива изобилие от витамин С, дори повече от доматите.
Достатъчна е само половин купа зелени, жълти или червени чушки, за да си набавите 230% от дневните дози витамин С, а съдържа само 20 калории.

Горски плодове за фибри
Нищо не напомня за ля то така, както ароматът на горските плодове, като ягоди, малини, къпини, боровинки. Най-много витамин С в състава си притежават ягодите в сравнение с останалите.

Горските плодове са богати на фибри, които са изключително полезни при борбата с "лошия" холестерол. Освен това притежават хранителни съставки (особено боровинките), които подобряват паметта.

В една купа горски плодове се съдържат около 45 калории.

Кисело мляко за калций и протеини
Значително отскоро киселото мляко се смята за основна съставка в диетичните менюта. Смята се, че яденето на кисело мляко три пъти на ден спомага за намаляване на теглото.

Купичка кисело мляко държа 30% от дневните нужди на организма от калций. Протеините и калцият поддържат имунната система, предпазват от инфекции и се грижат за стомашно-чревния тракт.

Бобови растения за протеини и фибри
Ползата от бобовите растения - грах, леща, всички видове боб и др. - действително съвсем не е еднозначна - всички те обаче са достатъчно хранителни и добър източник на фибри, желязо и протеини.

Тези малки вкусни зрънца могат да ви заситят много лесно и да озаптят апетита ви към по-калорични храни.

Предимството им е, че съдържат малко калории малко наситени мазнини и не съдържат холестерол.
В половин купа замразен грах има 65 калории и средно 115 калории за същото количество боб.

Манго за антиоксиданти и фибри
Мангото има едно голямo предимство пред останалите плодове - съдържа повече фибри. Освен това е нискокаложчно (95 калории в среднo голям плод), има ниско съдържание на мазнини, не съдържа холестерол и има голямо количество бета-каротин в състава си. Дава 76% от необходимото за един ден количество витамин С. Високото съдържание на калий е другото предимство на мангото. Тялото се нуждае от този минерал, за да регулира кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Чудото вода - последно, но не по важност
Вероятно най-важната съставка във всяка диета е водата. Може и да няма хранителна стойност, но е основен катализатор в множество важкни телесни функции, включително храносмилането, метаболизма и работата на клетките. Водата е и ключът към редуцирането на теглото. Факт е, че плодовете, зеленчуците и много супи съдействат при сваляне на килограми, именно благодарение на високото си съдържание на вода.

Тялото на възрастен човек е съставено от 60% вода и диетолозите съветват – пиенето минимум на осем чаши на ден запазва нормалния ход на функциите на организма. Така той работи като добре смазана машина.



Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар