Сподели в Facebook  

сряда, 17 юни 2009 г.

Помощ за жлъчния мехур

Черният дроб изпълнява множество функции 6 човешкия организъм. На първо място му помага да се избави от всичко излишно и вредно: Алергените, отровите, токсините, крайните продукти при обмяната на веществата (амоняк, фенол, ацетон), остатъчните продукти от лекарствата, холестерина. От друга страна, той запълва резервите от някои полезни вещества, участващи в синтеза "на белтъците и разлагането.

РАЗТВОРИТЕЛ НА МАЗНИНИТЕ
Жлъчният мехур само натрупва в себе си жлъчен сок, необходим за усвояването на поредната порция храна. Впрочем защо изобщо е нужен жлъчният сок? Дори не се замисляме как организмът ни разпознава различните продукти и как се справя с хранителното разнообразие. Всяко ядене трябва да се превари, за да пусне в ход полезните си вещества и да отдели отровните. За доброто му усвояване е необходимо всяко вещество да се превърне в течен воден разтвор. Как обаче стои въпросът с мазнините, след като не се разтварят във вода? От друга страна, те са нужни за красотата и силата ни, за нормалното функциониране на мозъка, ставите и вътрешните органи. Знаейки това, природата е измислила Жлъчния сок, в чиято основа са Жлъчните киселини, които разграждат мазнините. Само че след това ферментите разкъсват молекулите на мазнините на микроскопични структурни елементи. В този именно вид те може да се абсорбират от стените на червата и да се разнесат из целия организъм чрез кръвоносната система.

ЧЕРНИЯТ ДРОБ ТРЯБВА ДА СЕ ЧИСТИ
Черният дроб и жлъчният мехур се нуждаят от помощ. Ако ги експлоатирате безпощадно, наслаждавайки се на разнообразните храни с консерванти и добавки, ако пиете безразборно хапчета, в устата ви ще се появи неприятен горчив вкус. Ще загубите апетита си, ще започнете да усещате остра болка в дясното подребрие, кожата ви ще стане бледа, често ще ви се вие свят, а настроението ви ще се разваля с повод и без повод. Всички изброени признаци са знак, че е време да изчистите черния си дроб, за да стимулирате дейността на жлъчния си мехур.

ГЛУХАРЧЕТО И РИГАНЪТ
Тук на помощ идват жлъчегонните билки, които днес безпроблемно се намират в аптеките. Самата природа се е погрижила те да са много, не само за да се стимулира отделянето на жлъчен сок, но и да се подобри дейността на червата. Да се намали опасността от запек и проблеми с отделителната система.

Жлъчегонни свойства притежават глухарчето и безсмъртничето, валерианата. обикновеният риган, маточината, невенът, лайката, копърът, белият трън, боровинките и черниците. Мек жлъчегонен ефект имат копърът, целината, спанакът, зелето. По-ефикасно ще ви подействат билките, приемани не поотделно, а съчетани по няколко в подходящи пропорции. За целта трябва да се посъветвате със специалист, който ще ви посочи най-подходящите за вас средства. Всяко растение е уникално само по себе си, но съчетани, всички те се допълват взаимно, усилвайки или смекчавайки лечебния ефект. Обикновено в Жлъчегонната комбинация се включват около 10-20 билки.

Не бива да се забравя, че билките също са лекарства, но от природата. Безконтролното им приемане може да ви навреди, вместо да би помогне. Затова, преди да започнете да пиете отвари, консултирайте се с лекар!

ПРИ ПРОБЛЕМИ С ЖЛЪЧНИЯ СОК
Ако ултразвуковата диагностика, която са ви направили, покаже, че имате проблеми с оттичането на Жлъчния сок, пригответе си следния целебен билков чай: Залейте 1 чаена лъжица каквото и да е жлъчегонно растение (или специално приготвена смес) с 1 чаена чаша вряла вода. (Това е дозата за два приема - вие ще прецените какво количество да приготвите). Оставете настойката да престои 5-10 минути и пийте по половин чаена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Възстановително-профилактичният курс продължава не по-малко от 10 дни.



Източник: lekar.bg

Внимание! Не бива да се пие такава отвара, ако имате панкреатит, хепатит или синдром на раздразнените черва!

0 коментара:

Публикуване на коментар