Сподели в Facebook  

петък, 12 юни 2009 г.

"Спасителен пояс" улеснява сърдечния масаж

Внезапното спиране на сърцето е животозастрашаващо състояние, при което трябва незабавно да се окаже помощ, като се направи непряк сърдечен масаж и изкуствено дишане. За съжаление статистиката показва, че когато инцидентът се случи в дома или на улицата, процентът на преживяемост е изключително нисък. Така е дори в най-развитите страни, разполагащи с модерни медицински центрове и добре организирана спешна помощ. В САЩ например преживяемостта средно е около 5%, а в мегаполиси като Чикаго и Ню Йорк е едва 0,8% и 1,4%. Причината е не толкова в това, че не всички умеят грамотно да извършат ръчната сърдечна реанимация. Основният проблем идва от факта, че човекът, извършващ спасяващия масаж, бързо се уморява и ако няма кой да го смени, ефективността на процедурата намалява. А с това се топят и шансовете за оцеляване на получилия сърдечен пристъп.

Ново механично устройство "LifeBelt" ("Спасителен пояс") на американската компания "Deca-Medics" решава проблема. То се състои от пластмасова лента, закрепена за рамената на лост с ръкохватка, под която е монтиран диск. Лентата се поставя около гръдния кош на пострадалия, така че лостът да е по средата на гърдите. При равномерно натискане на ръкохватките дискът под тях предава натиска върху гърдите. Благодарение на оказваното от лентата съпротивление устройството има добра устойчивост (при обичайната реанимация се налага болният да бъде свален от леглото на пода, за да не се огъва матракът под него). Ръкохватките позволяват на реанимиращия да съхрани силите си по-дълго време. А вградените индикатори сигнализират, когато силата на натиска е недостатъчна или е прекалено голяма.

Това гениално просто изобретение спечели тази пролет Гран при в международното състезание "Create the Future Design Contest", спонсорирано от списанието на НАСА "Tech Briefs u компанията Dassault Systemes SolidWorks".


Източник: lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар