Сподели в Facebook  

сряда, 17 юни 2009 г.

Астмата се развива при липса на витамини А и С

Хората, които не получават достатъчно на витамини А и С, са изложени на повишен риск от астма, установиха Британски учени.
Обобщената резултатите от 40 проучвания, проведени между 1980 и 2007 г. показаха, че хората с астма са имали значително по-ниска дневна доза от витамин А, отколкото тези, без заболяването. Средният прием сред тези с астма е бил 182 микрограма на ден, което е между една четвърт и една трета от препоръчителната дневна доза.
Авторите също установяват, че хората с тежка астма имали значително по-нисък прием на витамин С (около половината от препоръчителната дневна доза), отколкото тези с лека астма. В допълнение, ниски нива на циркулиращите витамин С в кръвта и по-нисък прием на диетични храни, съдържащи витамин С са свързани с 12% повишен риск от астма.
Не е имало връзка между приема на витамин Е и риска от астма, но кръвните нива на витамин Е са били много по-нисък сред хората, с тежка астма, отколкото при тези с лека астма. Тези, с тежка астма имали средна витамин Е прием на 2 милиграма на ден, което е 20% по-ниска от препоръчителната дневна сума, допълват авторите.
"Като цяло, нашите заключения от прегледа и мета-анализа показват, че ниските нива на прием на витамин С и в по-малка степен, витамин А, са последователно свързани с астмата до степен, която е достатъчна, за да бъде клинично значимa "



Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар