Сподели в Facebook  

сряда, 10 юни 2009 г.

Звездовиден анасон

Това вечнозелено дърво, което стига до 10-метрова височина, е от семейство магнолиеви. Родината му е Китай, ала се отглежда и в много други страни - Индия, Виетнам, Филипинските острови, Ямайка, Япония и др. Плодът му прилича на звезда, откъдето е и името му. В зависимост от регионите, където се отглежда, носи и съответните названия: китайски, индийски, сибирски, корабен и пр. Дървесината му е оцветена в червено, много устойчива, поради което се използва в корабостроенето.

Звездовидният анасон (илициум верум на латински) израства от семена. След петата си година дървото започва да дава плодове и това продължава до стогодишната му възраст. Цветовете му са от бледожълти до бледозелени. Звездовидният му плод стига до осем връхчета и се втвърдява след узряване. Във всяко връхче се намира по едно кафяво-червеникаво семе, което придава аромата на самата подправка. Този аромат е сладникав, с леко лютиви нюанси. Като подправка отделя пълния си аромат, след като се сложи в ястията и сладкишите по време на готвенето и след това се запазва. Звездовидният анасон съдържа белтъчини, етерични масла, смоли, захари, танин, органични киселини... Сухите му плодове се счукват или смилат на прах, която е с червеникави оттенъци. Най-сигурно се съхранява в добре затворени съдове, които са от естествени материали.

Китайците са го използвали като подправка и лекарство много преди новата ера. В европейските страни става популярен след XV в. и, разбира се, тогава е бил една от най-скъпите екзотични подправки. В азиатските страни расте в райони до 1500 м надморска височина.

От древността са познати лечебните му свойства и се е употребявал за лечение смлян, чрез студени и топли извлеци и отвари, чрез тинктури и настойки. Действа прочистващо и укрепващо на храносмилателните органи, на белите дробове, при простуди, кашлици, колики, за укрепване на сърдечния мускул, при ревматични и костни болести, при зъбобол и възпаления на венците, устната кухина и др.

В източната медицина се използвало и етеричното му масло за лечение - не само за масажи, вани и инхалации чрез ароматна лампа, но и по 1-2 капки върху бучка захар или парченце хляб. С това етерично масло се напръскват домовете, дрехите, мебелите, прозорците - то ги предпазва и прогонва вредните насекоми.

Като екзотична подправка се използва за ароматизиране на сладкиши, сокове, плодови салати, чай, напитки като ракии, вина, ликьори, ром, коняк и др. Влиза в състава на много комбинирани източни подправки. Заради неповторимия си аромат се употребява широко в кулинарията.Източник: lekar.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар