Сподели в Facebook  

събота, 20 юни 2009 г.

¼ от самоубийствата включват алкохол

Около 25% от самоубийците използват алкохол, за да сложат край на живота си, сочи доклад.
От 2001 до 2005 година са регистрирани 79 646 смъртни случая в следствие на алкохолно натравяне, като 5 800 от тях се предполага, че са самоубийства, според американския Център за контрол и превенция на заболяванията.
Според учените при някой групи хора рискът от самоубийство с употреба на алкохол е по-голям. Проучвания сочат, че алкохолът само по себе си е рисков фактор,л който може да подтикне към самоубийство.
Д-р Алекс Кросби, епидемиолог и неговият екип, използват данните от 17 щата, за периода 2005- 2006 година. Те проучват връзката между алкохола и самоубийствата при различните раси и етноси.
Екипът установява, че около 23 от самоубийствата включват алкохолно натравяне. НАй-висок бил ръстът при Американските индианци и жителите на Аляска – 37.1%, при испаноговорящите и латиноамериканците – 28.7%, а при хората между 20 и 49 години – 28.2%.
Също така става ясно, е мъжете са по-склонни да поставят край на живота си с помощта на алкохола. Кросби отбелязва, че включването на алкохола и хапчетата в програмите за предотвратяване на самоубийства, би помогнало за откриването на застрашените.
Депресията в повечето случи води до консумацията на алкохол, а крачката до решението за самоубийство е твърде малка, казва д-р Дейвид Кац. Алкохолът и депресията са едни от най-сериозните проблеми на днешното общество. Комбинацията буквално е убийствена и често пъти завършва фатално, ако не се помогне навреме. Необходими са действия по посока намаляването на алкохолната употреба по времена депресивни състояния, за намаляването риска от самоубийства чрез употреба на алкохол, допълва Кац.


Източник: lekar.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар