Сподели в Facebook  

сряда, 24 юни 2009 г.

Упражнения за здраве

Лицата в средна и напреднала възраст могат да намалят риска от инсулинова резистентност чрез увеличаване на движението през деня. Дълго време стандартът за физическо натоварване на хора под 65-годишна възраст беше 150 минути аеробна дейност седмично. За по-възрастни обаче такива норми нямаше. Днес вече е ясно, че тази от тях, които искат да постигнат успешен контрол над кръвната захар, да намалят риска от усложнения на диабета, трябва да се движат много.

Препоръките са за около 90 минути свободно ходене плюс още 60 минути ходене срещу съпротивление на седмица. Данните са публикувани в Archives of Internal Medicine. В 6-месечно канадско проучване са наблюдавани 117 мъже и жени на възраст между 60 и 80 години, всички с обиколка на талията над допустимата, но без анамнеза за сърдечно заболяване, нито за прилагане на диета. Те са подложени на различни комбинации от аеробна двигателна дейност със или без съпротивление. Резултатите сочат най-добър ефект от комбинираното им приложение, докато изолираното натоварване със съпротивление не се препоръчва.

Липсата на достатъчно движение и прекомерното натоварване на метаболизма са в основата на редица заболявания днес. Контролът върху тези фактори означава и профилактика на здравето.


Източник: puls.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар