Сподели в Facebook  

понеделник, 8 юни 2009 г.

Оралните контрацептиви могат да увеличат риска от появата на астма

Изследователи от Скандинавските страни правят проучване, при което стигат до извода че употребата на противозачатъчни може да доведе до появата на астма.
В периода между 1999 и 2001 година учени разпратили писма по електронната поща на жени в между 25 и 44 години от Дания, Естония, Исландия, Норвегия и Швеция. Респондентите включвали 4728 жени, които не са използвали орални контрацептиви и 961, които са използвали.
След обработваното и на други фактори, които засилват риска от астма, учените установяват, че вероятността жените приемащи орални противозачатъчни да развият астма са с 42% повече от тези, които не са приемали антибебе.
След класификацията по индекс на телесната маса става ясно ,че при жените с нормално тегло рискът е 45%, при тези с наднормено тегло 91%, а при жените с тегло по-ниско от нормалното 69 %.
При изследването не са взети под внимание марката контрацептиви.
Д-р Ференц Маскали от Норвегия отбелязва, че това не означава жените да спрат да вземат контрацептиви. Жените, които са предразположени към астма трябва да се консултират с лекаря си за приемането на препарати против астма или да използват други контрацептивни методи.


Източник:http://lekar.bg/

0 коментара:

Публикуване на коментар